Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şirketler, 'kira sertifikasıyla' fon toplayabilecek PDF Yazdır e-Posta
02 Nisan 2010

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 'faizsiz tahvil' olarak da tanımlanan 'Sukuk'a benzeyen 'kira sertifikası' enstrümanını sermaye piyasasına sundu.

Buna göre, özel sektör şirketleri bir 'varlık kiralama şirketi' aracılığı ve devret-kirala-devral yöntemiyle, mülkiyetlerindeki veya kiralamak suretiyle devralacakları varlıkları kullanarak finansman sağlayabilecek. SPK'dan yapılan açıklamada, Kira Sertifikalarına ve Varlık Kiralama Şirketlerine İlişkin Tebliğ'in dünkü Resmi Gazete'de yayımlandığı belirtildi. Açıklamada, Kurul tarafından yeni sermaye piyasası araçlarının Türkiye finansal piyasalarında işlem görmesine yönelik çalışmalar kapsamında hazırlanan kira sertifikasının, özel sektör şirketlerinin 'kira sertifikası' ihracı yoluyla sermaye piyasalarından fon temin etmelerine imkan verileceğine dikkat çekildi. Açıklamaya göre Tebliğ ile getirilen düzenlemeler şöyle: "Global bir yatırım aracı haline gelen ve 'faizsiz tahvil' olarak da tanımlanan 'Sukuk'a benzer bir enstrüman olarak Kira Sertifikası, sermaye piyasasına sunuldu. Kira sertifikası, özel sektör şirketlerinin (kaynak kuruluş), bir 'varlık kiralama şirketi' (VKŞ) aracılığı ve devret-kirala-devral yöntemiyle, mülkiyetlerindeki veya kiralamak suretiyle devralacakları varlıkları kullanarak finansman sağlamalarına imkan veren bir enstrüman olacak. VKŞ, yurtdışında özel amaçlı kuruluş (trust) olarak bilinen yapının, Türkiye hukuk sisteminde bulunmaması sebebiyle asgari yükümlülüklerle kurulacak bir anonim şirket olarak düzenlendi." Yeni enstrümanın korumalı bir yapı içermesi sayesinde yatırımcılar açısından güvenli bir alternatif olarak ön plana çıkması bekleniyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=968498&title=si...