Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kurumlar Vergisi fırsatını gören GYO'lar halka arz kuyruğuna girdi PDF Yazdır e-Posta
02 Nisan 2010

Halka açılan gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketlerine (GYO) tanınan Kurumlar Vergisi istisnası pek çok firmayı İMKB'ye yöneltti. Öte yandan Sermaye Piyasası Kurulu'nun da bu tip kuruluşlarda halka açılma oranını yüzde 49'dan 25'e indirmesi süreci hızlandıracak. Yıl sonuna kadar 15'ten fazla şirketin Borsa'da işlem görmeye başlayacağı belirtiliyor.

Borsa'ya yeni oyuncu kazandırmak için firmaların ayağına giden İMKB ve Sermaye Piyasası Kurulu'nda (SPK) halka arz seferberliği başladı. Daha çok büyük holdinglerin başvurduğu halka arz rüzgârına gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) şirketleri de katılıyor. Başvurusu SPK tarafından incelenen TSKB GYO hisse senetleri için 1 Nisan'dan itibaren talep toplanmaya başlanırken iki firma daha halka arz için gün sayıyor. Bu firmalar İdealist Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ ile Albayrak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ. Henüz SPK'ya başvurmayan ancak halka arz çalışması başlatan firmalar arasında ise Akfen, Kiler, Torunlar ve REYSAŞ gibi Türkiye'nin önde gelen holdinglerinin şirketleri yer alıyor.

Şirketlerin bu kararı almasında SPK'nın GYO'da halka açılma oranını yüzde 49'dan yüzde 25'e indirmesi ve vergi avantajı etkili oluyor. Borsa'ya açılan bu tarz işletmeler Kurumlar Vergisi'nden istisna tutuluyor. Halka arz planlayan firmalara Sermaye Piyasası Kurulu tarafından Borsa'ya açılmak için belirli bir süre tanınıyor. Halka açılma zorunluluk oranının yüzde 25'e çekilmesi ve vergi avantajının firmaları Borsa yolunda ikna ettiğine dikkat çeken finans çevreleri yıl sonuna kadar 25-30 firmanın halka arz sürecini tamamlayacağını düşünüyor. Daha ihtiyatlı davranan SPK'nın tahmini ise 2010 yılı içerisinde en az 15 firmanın halka arz sürecini tamamlayabilmek.

Firmaların Borsa'ya giriş sürecini hızlandırma adına bu yıl ayrıca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) ile İMKB tarafından 6-7 Mayıs 2010 tarihlerinde halka arz zirvesi düzenlenecek. Küresel krizin yoğun olarak hissedildiği 2008 ve 2009 dönemlerinde sadece dört firmanın halka açıldığına dikkat çeken İMKB ve SPK yetkilileri, hedeflerinin duraklayan halka arz sürecini tekrar hızlandırmak olduğunu kaydediyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=968497&title=ku...