Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kayıt dışına eğilimli şirketler bilgi işlemini bilinçli olarak geliştirmiyor PDF Yazdır e-Posta
20 Mart 2010

Son yıllarda hükümet yolsuzluk ve kayıt dışı ekonominin önüne geçmek için agresif adımlar atmaya devam ediyor.

Maliye ve Türkiye Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) gibi yetkili kurumlar, şirket ve holdinglere, üretimden satışa kadar tüm işlemlerin kayıt altına alınması için muhasebe programları ve işletme yönetimi gibi yazılımları kullanmayı tavsiye ediyor. Ancak, söz konusu tavsiyeleri uygulamaktan kaçınanlar da az değil. TMSF Bilgi İşlem (İT) Müdürü Mücahit Şengül, kayıt dışı işlemlere eğilimli şirketlerin İT sistemlerini bilinçli olarak geliştirmediğini ifade ediyor.

El koydukları şirketlerde karşılaştıkları problemleri aktaran Mücahit Şengül, bazı şirketlerin bilinçli bir şekilde bilgi işlemini geliştirmediğini aktardı. Şengül, "El koyduğumuz şirketlerin birçoğunda bunu gözlemledik. Muhasebe açısından her şey uluorta gözükmesin diye, bilgi işleme çok fazla yatırım yapmıyorlar. Kayıt dışına eğilimli şirketler İT'ye yatırım yapmak yerine, daha çok telefonla işlerini hallediyorlar." diyor. Bazı fabrikalarda ERP yönetim sistemi ve muhasebe sistemlerinin bile olmadığını vurgulayan Şengül, "Varsa da kendileri derme çatma bir yazılım yazmışlar, onun üzerinde istediğini yapıyorlar. Sadece imalatı takip etmek için sistem kuruyorlar, onu da çalışanları ürün çalmasın diye yapmışlar. Çok büyük şirketler var, e-mail serverleri yok, İSP üzerinden e-mail alıyorlar, Yahoo, Gmail, Hotmail kullananlar var." şeklinde konuşuyor. Şengül, TMSF'nin geçmişte el koyduğu şirket ve holdinglerin yaptıkları yolsuzluklardan edindikleri tecrübelerin kayıt dışıyla ilgili zengin bir know-how'a dönüştüğünü ifade etti. Kurum uzun süredir sanallaştırma teknolojisini kullanıyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=963746&title=ka...