Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi kaçırmaya teknolojik takip PDF Yazdır e-Posta
19 Mart 2010

Bir iki yıl içerisinde teknolojik takip sayesinde kayıt dışılığın önüne geçeceklerini belirten Maliye Bakanı Şimşek, "Tabanı genişletirken, vergi kaçırmayı da sona erdireceğiz" dedi.

Vergi kaçırmaya teknolojik takip

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası'nın (İNTES) Bilkent Oteli'ndeki toplantısında konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin en önemli darboğazlarından birinin kayıt dışılık olduğuna işaret etti. Şimşek, kayıt dışılığa gelir kaybı olarak bakmamak gerektiğini, özünde kayıt dışılığın, kalkınmanın, verimliliğin önündeki en büyük engel, haksız rekabetin temeli olduğunu vurguladı. Kendilerinin kayıt dışılığı artık konuşmadan, tedbirleri uygulamaya koyarak azaltmaya çalıştıklarını bildiren Şimşek, bunun için Gelir İdaresi Başkanlığı'nı daha güçlü bir konuma getireceklerini söyledi.

DİJİTAL YÖNTEMLE KISKAÇ
"Bir iki yıl içerisinde öyle teknolojiler uygulamaya konulacak ki vergi kaçırmak, kayıt dışı çalışmak zor olacak" diyen Şimşek şöyle devam etti: "Öyle teknolojiler var ki her üretilen 15 liranın üzerindeki bir ürüne etiket yapıştırıyorsunuz, dijital etiket diyelim ki ve bununla, makina aracılığıyla ürünleri okuyabilirsiniz. Bir kam-yonu bir TIR'ı birkaç dakika içinde tarayabilirsiniz, radyo frekansı kullanarak. Biz şunu diyebiliriz ki, eğer siz takım elbise üretecekseniz her takım elbiseye şunu takacaksınız. O ürünü kimin ürettiği, tarihi, vs." Şimşek, vergi tabanını genişletmek için de teknolojiyi kullanacaklarını, idareyi güçlendireceklerini söyledi.

Elektriğe 'özel' hız

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Elektrik dağıtım piyasasının yüzde 30'unu oluşturan Boğaziçi, Gediz, Trakya ve Dicle elektrik dağıtımı ihalesi sürecini başlatıyoruz" dedi. Şimşek, Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi'nin toplantısında konuştu. 2010 yılında enerji özelleştirmelerinin bütün hızıyla devam edeceğini belirten Şimşek, "Dağıtım şirketlerinin tamamını özelleştirmiş olacağız' dedi.


sabah