Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yolsuzluğu ihbar edene koruma PDF Yazdır e-Posta
23 Şubat 2010

2010-2014 dönemini kapsayan "Saydamlığın Artırılması ve Yolsuzlukla Mücadelenin Güçlendirilmesi Stratejisi"ne göre memur dokunulmazlığı olarak bilinen soruşturmada izin sistemi gözden geçirilecek.

Yolsuzluğu
ihbar edene koruma

Başbakanlık, yolsuzlukla mücadelenin güçlendirilmesi için yapılacak çalışmaların yol haritasını Resmi Gazete'de yayımlayarak kamuoyuna duyurdu. 2010-2014 yılları arasında uygulanacak olan "Saydamlığın Artırılması ve Yolsuzlukla Mücadelenin Güçlendirilmesi Stratejisi" üç temel sacayağı üzerine otururken; yolsuzluğun önlenmesi, yaptırımların uygulanması ve toplumsal bilincin artırılması konularında dikkat çeken önlemler gündeme geliyor.

Stratejide, devlet sırlarına ilişkin çalışmaların tamamlanması, yolsuzluğa açık risk alanlarının belirlenmesi, "memur dokunulmazlığı" olarak bilinen kamudaki soruşturmalardaki izin sisteminin gözden geçirilmesi, yolsuzlukları ihbar edenlerin korunması için "tanık koruma programı" oluşturulması gibi önemli adımlar yer alıyor.

 

 

AİLEYE DE KORUMA

Tanık Koruma Programı Türkiye'de Temmuz 2008'den bu yana uygulanıyor. Düzenleme ile sadece tanıklar değil, aileleri de güvence altına alınıyor. Program kapsamında gizli tanıkların adli sicil, askerlik, vergi, nüfus, diploma, pasaport, sosyal güvenlik gibi kayıtları da değiştiriliyor. İsteyen tanıkların dış görünüşleri de estetik cerrahi yoluyla değiştirilebiliyor ve kimlik bilgileri yeni yüzüne göre verilebiliyor.

 

YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE MERKEZ BTK

Yeni eylem planı Başbakanlık Teftiş Kurulu (BTK) tarafından sağlanan teknik destek ile yürütülecek. Yılda en az iki kere düzenlenecek toplantılarlarla stratejide belirlenecek hedeflere ulaşılması konusunda atılması gereken adımlar masaya yatırılacak. Çalışmalar sırasında sivil toplum kuruluşları ile de yakın işbirliğine gidilmesi planlanıyor.

Sabah