Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Borsada yabancılar neden daha fazla kazanıyor? PDF Yazdır e-Posta
18 Şubat 2010

SPK Başkanı Vedat Akgiray borsada kazanmanın formülünü açıkladı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, IMF ile anlaşma yönündeki söylemlerin piyasalara etkisi hakkındaki soruyu yanıtlarken, ''Son 5 aydır, merakla ve yakından izliyoruz borsadaki iniş-çıkışları, IMF sözleriyle bağlantısını biz kuramadık'' dedi.

Akgiray, Ekonomi Muhabirleri Derneğinin (EMD) düzenlediği sohbet toplantısında, muhabirlerin sorularını yanıtladı.

SPK Başkanı Akgiray, küresel krizin etkisiyle finans sektöründe düzenleme ve denetleme dünyasının yeniden şekillendiğini ifade ederek, IMF, G-20 gibi bütün uluslararası kurumların görevlerinin ve konumlarının yeniden tanımlanmak üzere olduğunu kaydetti. Böyle bir ortamda Türkiye'nin krizi çok iyi izleyerek, yaşadığını belirten Akgiray, ülkenin uluslararası kuruluşlarda görev almasının öneminin burada kendini gösterdiğini söyledi. Akgiray, şunları dile getirdi:

''Etki olmadan, arka planda konuşulurken bütün her şeyi duyuyorsunuz, çünkü işin içindeyiz. Dolayısıyla bütün bu kurumların, piyasaların, düzenleyici otoritelerin duruşları tekrar tanımlanırken, IMF ile yapılan bazı görüşmelerin çift taraflı olarak bu kadar uzuyor olması... Bunda hiç sürpriz yok. Bu bir taktik gereği olması gerekmiyor, başka bir kast olması gerekmiyor, olumsuz bir şey olması hiç gerekmiyor, ki ben böyle bir ihtimal hiç vermiyorum.''

Dünyada bugün IMF'nin konumunun sorgulandığını ifade eden Akgiray, AB'ye tam üye Yunanistan'a IMF yardımının gündemde olduğuna dikkati çekti v e ''Avrupa'nın en büyük ekonomisine, Almanya'ya şu kadar borcu olan bir ülke, IMF geliyor oraya, burada bir tuhaflık yok mu? Bir şeyler değişiyor demek ki'' şeklinde konuştu.

Akgiray, bu yorumlarını SPK başkanı kimliğiyle değil, kişisel olarak yaptığını kastederek, ''Vedat'tı bunu söyleyen, SPK başkanı değil'' dedi.

''TAHMİN MODELLERİ ÇALIŞMAZ''


IMF ile ilgili açıklamaların piyasaya etkisine yönelik soruyu yanıtlarken de Akgiray, ''Son 3-4 aydır, veyahut 5 aydır merakla ve yakından izliyoruz borsadaki iniş-çıkışları, IMF sözleriyle bağlantısını biz kuramadık'' dedi.

Bu konudaki başka bir soru üzerine ''Biz o ilişkiyi kuramadık teknik olarak, samimi söylüyorum'' diyen Akgiray, akademik hayatının önemli bir bölümünde ''finansta matematiksel modeller'' üzerine çalışma yaptığını vurguladı. Tahmin modellerinin çalışmadığını çeşitli örneklerle aktaran Akgiray, ''Çalışmadığının ispatı çok, son 3 yıllık hikayaye bakın bunu göreceksiniz. Bugün bu laf çok daha doğru bir tespit. Bugünün dünyasında, fiyat tahminini, piyasanın gidişatının tahminini yaptığını söyleyen kişiye, lütfen kimse inanmasın, mümkün değil çünkü'' diye konuştu.

Akgiray, piyasanın gidişinin tahmin edilmesinin mümkün olmadığını ifade ederek, zaman zaman piyasa içinde düşük ve yüksek fiyatlamalar olabileceğini, bunları önce yakalayanın daha çok para kazanacağını, ancak bir kişinin her zaman, her ortamda bunu yapamayacağını kaydetti.

Vedat Akgiray, ''Borsadaki hareketliliği bir şeye yormak, benim şahsen hiç itibar etmediğim bir yorum'' dedi.

''(IMF İLE İLGİLİ SÖYLEMLER) BENCE HİÇ ETKİLEMİYOR ARTIK''


Akgiray, başka bir soruyu yanıtlarken de siyasilerin söylemleri ile finans piyasası arasındaki ilişki konusunda bir şey söylemenin çok zor olduğunu belirterek, ''Tabii ki üst düzey yöneticilerin sözleri piyasayı etkiler, en otoriter sözdür o, ama nasıl etkileyeceğini, tek etkinin o olduğunu söylemek, o etkiye dayalı bir beklentide olmak yanlış, onu diyorum ben'' şeklinde konuştu.

Vedat Akgiray, sözün ne olduğundan öte, piyasanın o sözü nasıl algıladığının önem taşıdığını belirterek, ''Tahminde bulunmak diye bir yetenek yok, fakat insanların beklentileri nasıl değişir onu tahmin edebiliyorsanız, süper beraber çalışalım, ben de istifade edeyim, o da mümkün değil'' dedi.

Bir muhabirin, IMF'nin beklentileri etkileyen bir konu olduğunu ve bu konudaki söylemlerin de beklentiler üzerinde etki yarattığı yönündeki yorumu üzerine, ''Hala etkiliyor mu emin misin? Bence hiç etkilemiyor artık'' dedi.

UZUN VADELİ YATIRIM TAVSİYESİ

Konuşması sırasında yerli yatırımcı ile yabancı yatırımcının İMKB'deki karlılığı konusunda bir araştırma yapıldığını anlatan Akgiray, araştırma sonucunda yabancıların borsada daha çok kazandıklarının ortaya çıktığını söyledi.

Bunun nedenini açıklayan SPK Başkanı, yerli yatırımcıların bir hisseyi ortalama olarak 20-25 gün ellerinde tuttuğunu, yabancıların hisse tutma oranının 250 iş günü olduğunu kaydetti.

''Uzun vadeli yatıran daha çok kazanmış, çok kişinin acayip eleştirdiği bizim küçük borsamızda. Bunun da böyle olması lazım'' diyen Akgiray, zaten bu işin doğasının da bu olduğunu bildirdi.

TÜRKİYE'NİN BÜYÜMESİ İHRACATA DAYALI DEĞİL

Geçen sene Türkiye'nin yüzde 5-6 oranlarında daraldığını, bunun en önemli nedeninin ise özel sektör yatırımlarının yüzde 30 daralması olduğunu söyleyen Akgiray, şöyle konuştu:

''Yani bizim 2009'da küçülmemizin ölçülen sebebi özel sektör direkt yatırımlarının yüzde 30 daralmasıdır. Fakat Türkiye'nin büyümesi de yaygın söyleme karşın ihracata, exportlara dayalı değildir. Türkiye'nin iç dinamikleri ihracata duyarlı bir ülke değildir. Bunun tek cümle ile bir ispatı var. 2009 senesinde Türkiye'nin net ihracatı artmıştır. Fakat milli gelir yüzde 5-6 daralmıştır.''

Türkiye'de çok doğurgan ve potansiyeli çok büyük bir iç talep olduğuna da dikkat çeken Vedat Akgiray, buna göre iyi bir tüccarın, akıllı, basiretli bir iş adamının Türkiye'ye yatırım yapacağını söyledi.

Akgiray, ''Özel sektör (öldük, bittik) diye ağlıyor ve yatırım yapmıyor. O zaman başkası yapar. Yani bu hem bizim iş adamlarımıza bir mesajdır, hem dünyaya bir mesajdır'' diye konuştu.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray, küresel ekonomik krizin ardından yavaş bir iyileşme olacağını, fakat bunun dünyaya homojen dağılmayacağını belirtirken, ''Avrupa'nın halini biz iyi görmüyoruz, Avrupa biraz belki son perdeyi oynuyor'' dedi.

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle sohbet toplantısı yapan SPK Başkanı Akgiray, muhabirlerin sorularını yanıtladı.

Küresel ekonomik krizin ardından dünya piyasalarını nasıl gördüğünün sorulması üzerine Akgiray, son birkaç aylık görüntüye göre dünyanın ve Türkiye'nin iyileşmeye başladığını söyledi. İyileşmenin yavaş bir iyileşme olacağını ve dünyaya homojen dağılmayacağını da ifade eden Akgiray, ''Avrupa'nın halini biz iyi görmüyoruz, Avrupa biraz belki son perdeyi oynuyor'' dedi. Gazetecilerin ''hasta adımımı oynuyor?'' şeklinde espri yapması üzerine SPK Başkanı, ''Ben başlık çıkmam, başlık sizden çıkar. Avrupa'nın sağlık sistemi çok gelişmiş, hasta olmuyor. Ölmüyorlar, problem de o zaten'' şeklinde espri yaptı.

Aslında krizin önemli fırsatlar yarattığını ve şu anda hızlı yürümek zamanı olduğunu ifade eden Akgiray, Türkiye'de son 2-3 aydır çok hızlı artan bir yatırım talebi bulunduğunu bildirdi. Akgiray, ''Gayrimenkul, enerji, finans...vs her sektörden bize geliyorlar (böyle bir şey yapmak istiyoruz, ne dersiniz) diye. Zaten nereye gidecek İspanya'ya mı, Yunanistan'a mı, İtalya'ya mı, nereye gidecek'' diye konuştu.

KRİZ TÜRKİYE'Yİ TEĞET GEÇTİ Mİ?


Bir basın mensubunun ''Türkiye'de kriz teğet geçti diye diyebilir miyiz?'' şeklindeki sorusu üzerine Akgiray, ''Deyin isterseniz'' dedi.

Akgiray, konuşmasına şöyle devam etti:


''Teğet kelimesinden kastınız şu olsa gerek herhalde; krizin Türkiye'ye etkisi benzer ülkelere göre çok az olmuştur, bu doğru. 2008'in sonbaharında işsiz kalanların hala iş bulamadığının da farkındayım. Ama son iki ayda Bükreş'i gördüm, Madrid'i gördüm, New York'u, Manhattan'i gördüm. Yani biz daha iyi vaziyetteyiz, o anlamda teğet geçti. Yani ben diyorum ki Türkiye krizden çok kötü etkilendi, ama diğerlerinden daha az etkilendi. Ama (hiçbir şey olmadı) kimse demiyor zaten.''

''ANADOLU GİRİŞİMCİSİNİ BORSAYA ÇEKMEK ZORUNDAYIZ''


Konuyla ilgili bir soru üzerine Anadolu'daki girişimciye finansman kaynağı açmak için, Anadolu sermayesini borsaya çekmeye mecbur olduklarını anlatan Akgiray, elinde yeterince yatırımı bulunmayan küçük girişimcilerin aklına ilk olarak banka kredisi çekmek geldiğini, oysa ABD'de böyle girişimcilerin aklına ilk gelen şeyin ise borsada ortaklık kurmak olduğunu söyledi.

Akgiray, ''Biz bunu akla getirmeyi başarabilirsek ki SPK'ya burada bir sorumluluk ve görev düşüyor o zaman bizim borsamız çok büyür. Biz bunu yapmak zorundayız'' diye konuştu. SPK Başkanı, bir sürpriz olmazsa bu sene yaklaşık 20-30 halka arz olabileceğini de vurguladı.

BORSADA 1 MİLYON KAYITLI YATIRIMCI VAR


Soru üzerine İMKB'de 1 milyonun üzerinde kayıtlı yatırımcı bulunduğunu, fakat bunun çok azının aktif durumda olduğunu belirten Akgiray, ''Bunun bir kısmı küsmüş, bir kısmı da bizim borsadan gitmiş'' dedi.

Güney Kore'nin nüfusunun Türkiye'den 20 milyon kişi daha az olduğunu, fakat ülkede 14 milyon borsa yatırımcısına olduğuna işaret eden SPK Başkanı, borsa yatırımcısının artması için bazı parazitlerin temizlenmesi ve SPK'nın güvenirliğinin artırılması gerektiğini vurguladı.

Şu anda Türkiye borsasındaki işlem hacminin de çok az olduğunu dile getiren Akgiray, olması gereken seviyenin ise bugünkü seviyenin en az 100 katı olduğunu bildirdi.

Akgiray, borsada (İMKB hisse senetleri pazarı) yabancı payının azılmadığını ve şu anda bu oranın yüzde 66 olduğunu da bildirdi.

SPK İSTANBUL'A TAŞINACAK

SPK'nin 2010 yılı hedefleri hakkında bilgi veren Vedat Akgiray, ilk hedefin yeni SPK Kanunun TBMM'den geçmesi olduğunu söyledi. Akgiray, ''Yeni kanunun yürürlüğe girmesinin piyasayı büyütücü etkisi olacaktır ve bizim önümüzü açacaktır'' dedi.

İkinci hedefin ise SPK'nın İstanbul'a taşınması olduğunu açıklayan Akgiray, resmi merkezin Ankara'da kalacağını, fakat operasyon yerinin İstanbul olacağını kaydetti.

İstanbul'da finans merkezi olarak düşünülen Ataşehir'de TOKİ'den bir arsa almak üzere olduklarını belirten Akgiray, bu arsaya bina yaptıracaklarını, bunun da en az 1,5-2 yıllık bir süreç olduğunu bildirdi. Akgiray, ''Şu anda İstanbul ofisimizde 100 civarında, Ankara'da merkezde ise 500 civarında personel çalışıyor. İstanbul'a taşınınca herhalde bunun tersi olacak, doğrusu da bu'' şeklinde konuştu.

Vedat Akgiray, borsaların idari yapılarının düzeltilmesi, bu çerçevede İMKB'nin anonim şirkete dönüşmesinin de diğer hedefler arasında yer aldığını söyledi. İMKB'nin büyümesi ve değerinin ortaya çıkması için anonim şirket olması gerektiğini anlatan Akgiray, ''İMKB kamu ama değil, özerk ama değil, anonim şirket değil, genel kurulu var. Yani öyle kendine özgü, tuhaf bir yapısı var. Bunların düzeltilmesi gerekiyor'' diye konuştu.

BELEDİYE İŞTİRAKLERİ

Belediye iştiraklerinin olmasını arzu ettiklerini, fakat belediyelerle ilişki kurmakta biraz sıkıntı yaşadıklarını anlatan SPK Başkanı Akgiray, ''İstanbul Büyükşehir Belediyesinin çok büyük ve karlı iştirakleri var. Onların halka açılmasının güven artırıcı etkisi büyük olacaktır. Ama bu isteğin karşı tarafta da olması lazım'' dedi.

YATIRIMCIYI KORUMA FONU


Küçük yatırımcıların parasının nasıl korunacağı yönündeki sorular üzerine SPK Başkanı, Yatırımcıyı Koruma Fonu diye bir fonlarının bulunduğunu ve bu fonun içinde yeterli miktarda paranın da biriktiğini kaydetti. Akgiray, '90 küsur aracı kuruluştan 80 küsurunun aynı anda batması durumunda bile paranın yettiğini söyledi.

Söz konusu fonun içinde ne kadar paranın bulunduğunun sorulması üzerine Akgiray, birikimi söyleyemeyeceğini belirtti ve ''İçinde güzel para var, ödüm patlıyor, birisi alacak diye'' dedi.

HALKA ARZ KOLAYLAŞACAK


Halka arzı kolaylaştırmak için yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Akgiray, bu çerçevede parametrik büyüklük kısıtlamalarının rahatlatılacağını söyledi.

Halka arz kolaylaşırsa bir sürü kötü niyetli, batmak üzere olan firmanın bu işten faydalanabileceğinin ifade edildiğini söyleyen Akgiray, şöyle konuştu:

''Bence hiç problem değil. Biz halka arzı kolaylaştırmazsak diyelim ki hiç halka arz olmayacak. Çok kolaylaştırdık, diyelim 10 tane olacak. 10 taneden biri veya ikisi kötü sonuçlansa bile okey. Geriye 8 kalıyor. Yani bugün artık öyle toplamın küçük miktarını oluşturan risklerden korkma zamanı değil.

Bunu bir kamu otoritesinin söylemesi tuhaf geliyor size, ama zaman o zaman değil. Yani 10 firma gelsin birinde veya ikisinde yatırımcının parası batsın okey. Toplam ülke menfaatine bakacağız.

http://www.haberturk.com/ekonomi/haber/207661-Borsada-yabanc...