Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Krizde bankacılar şube avına çıktı PDF Yazdır e-Posta
15 Şubat 2010

Başbakan Erdoğan'ın Ferit Şahenk'i işaret ederek gündeme getirdiği bankalarının Avrupa atağı Doğuş ile sınırlı değil. Krizi fırsata çevirmek isteyen çok sayıda Türk bankası Avrupa'da büyümek için harekete geçti.

Krizde bankacılar şube avına çıktı

Başbakan Erdoğan'ın Ferit Şahenk'i işaret ederek gündeme getirdiği bankalarının Avrupa atağı Doğuş ile sınırlı değil. Krizi fırsata çevirmek isteyen çok sayıda Türk bankası Avrupa'da büyümek için harekete geçti.

Krizde bankacılar şube avına çıktı

Başbakan Erdoğan'ın Ferit Şahenk'i işaret ederek gündeme getirdiği Türk bankalarının Avrupa atağı Doğuş ile sınırlı değil. Krizi

fırsata çevirmek isteyen çok sayıda Türk bankası Avrupa'da büyümek için harekete geçti

Krize rağmen 2009’da 20 milyar liralık kâr etmeyi başaran Türk bankalarının, Avrupa ve Orta Doğu’da şube açmak ve yeni banka satın almak için düğmeye bastığı ortaya çıktı. Avrupa ülkelerinde şube sayısını artıracak olan bankaların başında Ziraat Bankası, İş Bankası, Millenniumbank'ı satın alan Hüsnü Özyeğin'in merkezi Hollanda'da bulunan bankası, yine merkezi Almanya' da bulunan Oyak Anker Bank geliyor.

AVDI, AVCI OLDULAR

Başbakan Erdoğan'ın “Önemli bir patron Avrupa'nın bir ülkesinde 100 şube açacak” dediği patron Doğuş Grubu'nun patronu Ferit Şahenk çıkarken, yurt dışında yeni şube açacak Türk bankalarının sadece Doğuş ile sınırlı olmadığı belirlendi. 2001’deki krizin ardından yabancı bankacılar için adeta av konumuna gelen Türk bankaları, küresel krizi fırsata çevirmek için adeta atağa geçti. BDDK kaynaklarına göre, eline çantasını alan Türk bankacıları, Avrupa'da banka ve şube avına çıktı.

Türk bankaları öncelikle Avrupa ülkelerindeki şube sayısını artırmak için çalışma yürütüyorlar. Bu çerçevede, Yunan bankalarının hakimiyeti altındaki Balkan ülkelerindeki bankacılık sektörü, Türk bankaların hedefi haline geldi. Yunanistan'ın yaşadığı finans krizinden yararlanmak isteyen Türk bankaları, Yunanistan, Bulgaristan, Bosna Hersek, Romanya ve Arnavutluk'ta bankacılık operasyonunun imkanlarını araştırıyor. Bu araştırmaları yapan Türk bankaları arasında Ziraat Bankası da bulunuyor.

AB pazarında büyüyorlar

ZİRAAT BANKASI: Almanya, Makedonya, Bosna-Hersek, Azerbaycan, Kazakistan, Rusya, Özbekistan, Türkmenistan'da bankası bulunan Ziraat Bankası, bu ülkelerdeki fırsatları değerlendirerek, yeni şubeler açacak. Ayrıca Ziraat Bankası, son olarak Yunanistan'da iki şube açmıştı. Bu şubelerin ilk etapta 4-5'e çıkarılması hedefleniyor. Yine Ziraat’in Almanya'da 10 şubesi bulunuyor. Bu şubelere de 2-3 şube daha eklenmesi öngörülüyor.

FİBA GRUBU: Finansbank'ı satmasının ardından, Türkiye'deki bankacılık sektörüne Milenyumbank'ı alarak tekrar dönüş yapan Hüsnü Özyeğin de yurt dışındaki bankacılık faaliyetlerini genişletmek istiyor. Fiba Grubu'nun Hollanda Merkezli Credit Europe Bank'ı halen 11 ülkede faaliyet gösteriyor ve toplam 215 şubesi bulunuyor. Finans alanındaki fırsatları değerlendirmesi ile ünlenen Özyeğin, Avrupa'daki şube sayısını artırmak için fizibilite çalışması yapıyor.

OYAK ANKER BANK: Oyak Grubu'na ait Almanya merkezli Oyak Anker Bank da yeni imkanları araştırıyor. Bu çerçevede halen Almanya'da 6 şube ile hizmet veren Oyak Anker Bank, şube sayısını 10'a çıkarma hazırlığında.

İŞ BANKASI: Türkiye'nin önde gelen bankaları arasında yer alan Türkiye İş Bankası da yurt dışında büyümenin yollarını arıyor. Almanya'da bankası olan Türkiye İş Bankası, Suriye, İran, Irak gibi ülkelerin yanı sıra Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Bulgaristan ve Romanya'da araştırmalar yürütüyor. İş Bankası'nın yeni banka satın alma veya şube açma konusunda araştırma yaptığı biliniyor.

DİĞER BANKALAR: Söz konusu bankaların dışında Akbank'ın ve Çalık Grubu'nun da yurt dışındaki bankacılık faaliyetlerini genişletmek ve imkanları değerlendirmek için, ön araştırma yaptığı öğrenildi.

14 ülkede 20 Türk bankası var

Türk bankalarının son dönemde yurt dışında yaptığı operasyonlarla, başta Avrupa ülkelerindeki Türk sermayeli banka sayısının 20'yi aştığı belirtildi. Yine Türk bankalarının 14 ülkede bankasının bulunduğu, bu ülkelerin büyük kısmının da Avrupa ülkelerinden oluştuğu kaydedildi

Hüseyin Özay / Star