Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Büyüğün beklentisi olumlu, küçüğün toparlanması yavaş PDF Yazdır e-Posta
13 Şubat 2010

Sanayicisinin 2010 yılının ilk yarısındaki dair beklentileri iyimser. İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) Ekonomik Durum Tespit Anketi'ni yanıtlayan sanayiciler üretimde, iç ve dış satışlarda önemli artışler beklerken, istihdamda yine ciddi bir iyileşme öngörülmüyor. İSO Başkanı Tanıl Küçük, ankete göre büyük işletmelerin daha hızlı toparlandığını ve beklentilerin daha hızlı iyileştiğine dikkat kekerek, "Ancak küçüklerin toparlanma hızı yavaş.

Ekonomide ağırlığı olan küçük işletmelerin sorunlarına eğilinmesi gerek" dedi. Küçük, genel gidişattaki iyileşmenin ise sanayicinin bütün gücüyle krizden çıkış için çare aradığını gösterdiğini de vurguladı.

İSO Başkanı Tanıl Küçük, cuma günü basın toplantısıyla 2009'un ikinci yarısındaki sonuçları ve 2010'un ilk yarısına ilişkin beklentileri açıkladı. Anketin sonuçları sanayicinin durumunda gözle görülür bir iyileşme olduğunu ortaya koyarken, beklentilerde de olumlu bir hava dikkat çekiyor.

Üretimde toparlanma yaşanıyor

Anket sonuçlarına göre, 2009 ilk yarıda işletmelerin yüzde 52,2'sinin üretimlerinin azaldığını belirtirken, ikinci yarıda bu oran yüzde 31,2'ye geriledi. İşletmelerde 2009'un ilk yarısında 73,2 olan iç satışlar endeksi, 2009 ikinci yarıda 105,8'e; ilk yarıda 73,2 olan dış satışlar endeksi ise ikinci yarıda 103,4'e yükseldi. Yeni sipariş endeksinde 2009 ilk yarıda 68,1 olan endeks, ikinci yarıda 104,5'e çıkarken, geçen yıl ilk yarıda yüzde 59,9 olan finansman darboğazı içinde olan işletmeler oranı ikinci yarıda yüzde 52,4'e kadar indi.

İstihdamda ise diğer göstergeler kadar önemli bir iyileşme görülmüyor. İstihdam endeksi 2009 ilk yarıda 75,9 seviyesindeyken, bu ikinci yarıda 104,4'e yükseldi. Diğer göstergelerden farklı olarak 2008 ilk yarıdan sonraki en yüksek değer olan bu seviye, 2005 ilk yarı hariç 2002-2007 yılları arasındaki en düşük değer olarak dikkat çekiyor. 2010 ilk yarı istihdam beklenti endeksi 124,1 oldu. Ankete katılan işletmelerde ücretle çalışanlar sayısı da 2009 ilk yarıda yüzde 6,4 oranında azalırken, ikinci yarıda yüzde 3,2 arttı ve yıl bazında yüzde 3,4 oranında düştü.

Beklentilerde ise 2010 yılı ilk yarısı için üretim beklenti endeksi 136,3 iken, bu değerin işletmelerin büyük bir bölümünün 2010 ilk yarıda üretimde daha az sorunla karşılaşmayı beklediklerini gösterdiğine işaret edildi.

"Sonuçlar yanıltıcı olmasın"

Anket sonuçlarını değerlendiren İSO Başkanı Küçük, dikkat çekici bir sonucun, küçük ölçekli işletmelerdeki toparlanmanın büyük ve orta ölçekli işletmelerin nispeten gerisinde kalması olduğunu söyledi. Sanayicilerin 2009 yılında krize rağmen imkanlarını zorlayarak "verimliliğini artırdığını, üretim ve ihracat mücadelesini sürdürdüğünü" belirten Küçük şunları kaydetti: "2010 ilk yarıda sanayi üretimi büyük olasılıkla nispeten daha olumlu bir çizgide seyredecek. Anket sonuçlarımız, sanayicilerimizin de iyimser beklentiler içinde olduğunu ortaya koydu. Bu iyimser beklentilerin hayata geçmesi için sanayicimizin mücadelesine destek verilmesi gerekiyor. Hükümet ve ekonomi yönetiminden en büyük beklentimiz budur."

Küçük, anket sonuçlarının sanayicilerin çare arayışının çok somut göstergesi olduğunu da ifade etti. Küçük, yatırımlar artmadığı sürece sanayicinin istihdam sorununa katkı sağlamasının zor olduğunun altını çizerek, "Sanayici 2010'a iyimser bakıyor, ancak istihdamda bu oranda artış beklemiyor. Sanayicinin özverisini alacağımız ekonomik kararlarla desteklersek, hem yatırımlara hem de istihdama bir ölçüde katkı sağlamış oluruz " diye konukonuştu. Gelecek yıl yapılacak seçimler konusundaki görüşlerini de dile getiren Küçük, "Siyasetin tozunun dumanının daha da artacağını düşünüyoruz. Dikkatleri ekonomiye çekmek lazım" dedi.


http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=136786&am...