Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi düştü, 1.237 yat Türk bayrağı çekti PDF Yazdır e-Posta
13 Şubat 2010

Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin indirilmesinden sonra Türk vatandaşlarına ait yabancı bayraklı bin 237 yat ve tekne, Türk bayrağına geçti.

Düzenlemeyle yıllık 4 bin lira olan vergi miktarı 200 liraya düştü. Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, yabancı bayrağı indirip Türk bayrağı çeken Türk vatandaşlarına ait yat ve tekne oranının yüzde 60'ı bulduğunu söyledi. Avrasya Boat Show 4. Deniz Araçları, Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı, İstanbul CNR Fuarcılık Merkezi'nde açıldı. Açılışta konuşan Naiboğlu, 18 grostonun altında kaydı mecburi olmayan 100 bin civarında olduğunu tahmin ettikleri tekne bulunduğu, bunların kayıtlı olan 30 bini dışında kalan 70 binini daha resen kaydedeceklerini söyledi.

CNR Holding İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Can Erol'un açıklamasına göre, 12-21 Şubat tarihleri arasında Deniz Endüstrisini ve Denizciliği Geliştirme Derneği (DENTUR) desteğiyle düzenlenen fuara bu yıl 320'nin üzerinde firma katıldı. Sektöre 1 milyar doların üzerinde katkı sağlayacak fuara İtalya, Fransa, Ukrayna, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Yunanistan, Bulgaristan ve Rusya'dan da ziyaretçiler bekleniyor. Avrasya Boat Show'da sergilenen 300 milyon dolar değerindeki tekne, yat ve ekipmanları 10 günde 100 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Küçük, orta ve mega sınıfında 440 teknenin görülebileceği Avrasya Boat Show'da sektörün liderlik bayrağını taşıyan markaları, yeni modellerini ilk kez görücüye çıkardı.

DENTUR Başkanı Yavuz Sipahi de sanılanın aksine fuarda sadece üst gelir grubuna hitap eden ürünler değil, herkesin zevkine, arzusuna, kullanma amacına ve kesesine uygun bir ürünü bulabileceği ve sahip olabileceğini söyledi. Sipahi, 3 ay süreyle izin verilen Türk sahipli ve yabancı bayraklı teknelerin Türk bayrağına geçirilmesi uygulamasının 2010 yılı içinde tekrar getirilmesi için ilgililerin çaba göstermesini talep etti.

Fuarda sergilenen en büyük yat 24,1 metre boya sahip Princess 78 MY. Yat 2,9 milyon sterlinlik fiyatıyla fuarın en pahalısı.

Princess'ten sonra 22,18 metre uzunluğu ile Squadron 70 görücüye çıkan ikinci büyük yat. İtalyan yat üreticisi Sessa da 15,90 metre boyundaki C52 ile C46 ve C38 modellerini ilk kez İstanbul'daki fuarda sergiledi.

Azimut-Benetti grubunun Türkiye'de Sirena Marin tesislerinde ürettiği 38 ve 40S, Arena Marine Yacht firması tarafından üretilen "Fe-1'' modeli 11 metrelik sürat teknesi ile ilk kez görücüye çıktı. Sirena Marine'in ilk yerli marka yelkenlisi 'Azuree' de fuarda sergileniyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=951099&title=ve...