Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
49 ildeki GV teşvikinde cevapsız kalan sorular PDF Yazdır e-Posta
10 Şubat 2010

Image

Geçen cuma resmi gazetede yayınlanan yasa (5951 sayılı kanunun 10.md.si) ile; teşvikli 49 ilde artık yalnız "SSK prim teşviki" uygulanabilecek

"Ücretin gelir vergisi(GV) teşviki" ve "Enerji desteği" ise uygulanamayacak. Süresi dolan her iki teşvik için de temel şart en az 10 işçi çalıştırmaktı. GV desteği tüm sektörlerde geçerli iken enerji desteği ise; imalat sanayi, madencilik, turizm konaklama tesisi, eğitim, sağlık, hayvancılık ve tarım sektörleri için geçerliydi.

Genel durum böyle iken yani bu iki teşvik kalkmış iken bazı işletmeler içinse GV teşviki ve enerji desteği devam edebilecek. "Kim bu bazı işletmeler" derseniz, sırasıyla "31.12.2007(5 yıl), 31.12.2008 (4 yıl) ve 31.12.2009 (3 yıl) tarihine kadar yeni yatırımlarını tamamlayanlar" diyebiliriz. Bu cevabın işletmeler için yeterli olmadığını tahmin edebiliyoruz ama başka da bir söz söyleyemiyoruz. Çünkü hangi işletmenin, hangi yatırımı, ne zaman tamamladığının nasıl belirleneceğine ilişkin özellikle GV teşviki açısından bugüne kadar bir açıklama yapılmadı.

Hâlbuki yasanın 7/i maddesi, yatırımın tamamlanmasına ilişkin usul ve esasları belirleme konusunda Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı'nı müştereken yetkilendirmiş durumda. GV teşvikinin uygulanmasını açıklayan Maliye'nin tebliğ ve sirkülerinde baktığımızda da bu konuda bir açıklama göremiyoruz.

İşletmeler bu sorunun cevabını 23 Şubat'a kadar bulamazlarsa 2010 ocak için bu teşvikten faydalanamayacak, çünkü ücretin GV'ni 23'nde muhtasar beyanname ile beyan etmek zorundalar. Beyannamelerini vermeden önce GV'ni teşvikli mi teşviksiz mi hesaplayacaklarını bilmeleri gerekiyor.

Konuyu Maliye Bakanlığı yetkililerine sorduğumuzda "yasada sayılan bakanlık ve kurumlarla görüşmeler sonunda bir açıklama/tebliğ yayınlanacaktır" cevabını aldık. Umarız muhtasar beyanname verilme süresi gelmeden işletmeler için tereddütlü bu konu da netleşmiş olur.

İki teşvikten hangisi daha avantajlı
49 ilde bir çok işletme için artık yalnız SSK prim teşviki geçerli olduğuna göre bu işletmeler için yeni bir soru işareti oluşacak. Malum, teşvikli 49 ilde ve diğer tüm illerde 2008 Ekim'den itibaren başka bir ssk prim teşviki de (yüzde 5) uygulanmakta. (5763 Sayılı Yasa, Md.24) Bu durumda teşvikli illerdeki birçok işletme "SSK priminde yüzde 5 teşvik daha avantajlı ise ondan yararlanayım" diyecektir.

5084 sayılı yasada SSK primi işveren hissesinin tamamı veya en az yüzde 80'i teşvikli, 5763 sayılı yasada ise işveren matrahının yüzde 5'i teşvikli. Dolayısıyla işletmelerin büyük çoğunluğunda 5084 daha avantajlı olmaya devam edecektir.

5084'e göre SSK prim teşviki her bir ücretli için asgari ücretten (ücret daha yüksek olsa da) hesaplanırken, 5763 göre ise brüt ücret (en fazla sigorta prim tavanı) üzerinden teşvik hesaplamakta. Bu durum "acaba yeni teşvik daha avantajlı olabilir mi" sorusunu akla getirse de pratikte bu pek mümkün görünmüyor. Çünkü işletmelerdeki asgari ücretli veya düşük ücretli sayısı genellikle yüksek ücretlilerden çok olduğundan 5084 hemen her işletme de avantajını koruyacaktır.

Bu konuda işletmeler; tüm çalışanlarının ücret tutarlarını dikkate alarak yapacakları hesaplama sonucuna göre avantajlarını tespit etmeleri mümkün olacaktır. Şunu peşinen söyleyebiliriz ama, 5084'e göre O.S.B.'lerde veya endüstri bölgelerinde bulunan işletmelerde her bir çalışan için ödenecek sigorta priminden yıllık sağlanan avantaj 1743 lira. Bu tutarı aşan bir avantaj 5763'e göre ancak net maaşı 2000 lira veya daha da üstü olan bir çalışan için sağlanabilir.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=136648&am...