Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye stopaj için formül arayışında PDF Yazdır e-Posta
10 Şubat 2010

Maliye Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği gelir vergisi düzenlemelerine ilişkin çalışmaları hızlandırdı. Maliye, yatırım araçlarındaki stopaj için yüzde 5 ile 10 arasında farklı oranlar üzerinde duruyor

Anayasa Mahkemesi'nin 16 Ekim'de Gelir Vergisi Kanununun 'ücretlilerin yüzde 35'lik vergi tarifesine dahil olması, bono, yatırım fonu ve hisse senedinde yabancılara sıfır stopaj uygulaması ve yatırım indiriminde süre sınırlaması' hükümlerini iptal etmesi, buna ilişkin gerekçeli kararın da 8 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlanması sonrasında gözler Maliye Bakanlığı'na çevrildi. Yeni düzenleme çalışmalarında, ücretliler için de alternatifler hazırlandı. İlk alternatifte ücretliler ile diğer gelir unsurları için daha önce de uygulanan ikili tarife uygulaması yer aldı.

ÜCRETLİLERE FARKLI TARİFE

İkinci alternatifte ise ücretliler ve diğer gelirler için aynı vergi oranlarının geçerli olması, ancak ücretliler için ayrı, diğer gelirler için de ayrı dilimler belirlenmesi öngörüldü. Bu alternatifte, gelir vergisi tarifesinde mevcut yüzde 15, yüzde 20, 27 ve 35 oranları korunacak. Ücret dışındaki gelir kalemleri mevcut dilimler üzerinden vergilendirilmeye devam edilecek. Ücretliler için mevcut dilimler biraz daha artırılacak. Bu şekilde ücret gelirlerinin alt dilimlerde ve düşük oranlarla vergilendirilmeleri sağlanacak.

Yerlide de sıfırlanırsa 1,2 milyar lira kayıp olur

Çalışmalar sırasında, Anayasa Mahkemesinin iptaline konu olan yabancılara sıfır stopaja ilişkin maliyet analizi de yapıldı. Bu çalışmada, bono, yatırım fonu ve hisse senedinde stopajın yabancılarda olduğu gibi yerlilerde de sıfırlanması halinde bunun 1,2 milyar liralık bir vergi kaybı yaratacağı hesaplandı. Yerli ve yabancı yatırımcıya yüzde 5 stopaj uygulanması, stopaj oranının yüzde 5 ile 10 arasında belirlenmesi alternatifler arasında sayıldı. Bu arada görüşmelerde sektör yetkilileri de yüzde 3 ile yüzde 5 arasında olabileceğini dile getirdi.

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/?t=10.02.2010&i=240669