Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
1 milyon işsize neden destek yok! PDF Yazdır e-Posta
04 Şubat 2010

bin Tekel işçisinin eylemine her kesimden verilen destek tartışma konusu. Yanıt aranan soru şu: Özel sektör geçen yıl 50 bini sendikalı yaklaşık 1 milyon kişiyi işten attı. Aynı hassasiyet niye gösterilmedi! 1 milyon işsize neden destek yok!


8 bin Tekel işçisinin 4-C eylemine sendikalar, medya ve siyasiler tarafından verilen destek tartışma konusu. Yanıt aranan soru şu: Özel sektör geçen yıl 50 bini sendikalı 1 milyon kişiyi işten attı, çalışanların maaşı düşürüldü. Aynı hassasiyet niye gösterilmedi

 

Tekel’de istihdam edilen 12 bin işçinin 8 bin 364 tanesinin kadrolarının değiştirilmek istemesiyle başlayan gerilim dün Başbakan Erdoğan’ın “Bu masum talepler peşindeki bir işçi eylemi olmaktan çıkmış ve hükümete karşı yeni bir senaryonun parçası olmuştur” sözleriyle yeni bir boyut kazandı.

İşçilerin eylemi 50 günü aşarken, medyanın, siyasi partilerin, iş dünyası örgütlerinin ve sendikaların tutumu da tartışma konusu oldu. Kamuoyunda Tekel işçilerine destek ve bu desteğin tarzı konusunda çifte standart yapılıp yapılmadığı konusuna yönelik soru işaretleri de giderek artıyor. Bunun en önemli sebeplerinden biri de geçen yıl tüm dünyayla birlikte Türkiye’yi de kasıp kavuran kriz sırasında yaşanan ve henüz hafızalarda taze olan olaylar.

2009’da özel sektör attI, kamu aldI

Veriler geçen yıl Türkiye’de ekonomik kriz nedeniyle yaklaşık 1 milyon kişinin işini kaybettiğini ortaya koyuyor. Bunlardan 400 bini gerekli şartları taşıdığı için İşsizlik Sigortası Fonu’ndan 6 ay süreyle maaş almaya hak kazanmış.

Türk-İş tarafından yapılan tahminler ise işini kaybeden sendikalı işçi sayısının 50 bin düzeyinde olduğu yönünde. Sadece Ekim 2008-Kasım 2009 döneminde Türk-İş’e bağlı sendikalara üye işini kaybeden çalışan sayısı 42 bin 863. Yine Türk-İş’e bağlı sendikalara üye 55 bin 796 işçi de ücretsiz izne ayrılmış. Türk-İş’in 50 bin sendikalı işsiz tahmini diğer konfederasyonlar da eklenerek yapılıyor. Rakamların bir başka yüzü de işsiz kalan çalışanların nerede çalıştığıyla ilgili. Kamuda çalışan sayısı Haziran 2008-Haziran 2009 döneminde 47 bin artışla 2 milyon 973 bin kişiye yükseldi. Buna yılın son dönemindeki alımlar da eklendiğinde kamunun yarattığı yeni istihdamın 100 bini geçtiği tahmin ediliyor.

İŞÇİ SORUYOR: NEDEN BİZE SAHİP ÇIKILMADI

Şimdi kamuoyunda sorulan soru, 8 bin 364 Tekel işçisi için gösterilen hassasiyetin geçen yıl yaşanan ve 1 milyon kişinin işsiz kalmasına neden olan toplu işten çıkarmalara sırasında neden gösterilmediği. Bu soruları işçiler de soruyor. Bursa’daki bir otomobil fabrikası tarafından geçen yıl işten çıkarılan Türk-İş sendikası üyesi işçinin tespitleri ve şikayetleri hayli ilgi çekici. İşsiz kalan işçilerden Ali Budak “Kendi işçilerine sahip çıkmayan Türk-Metal Sendikası’nın, Tekel işçisine destek için Bursa’dan otobüs kaldırması bizi yaraladı” diyor.

Tekel işçilerinin eylemi Ankara’da devam ederken Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) üyeleri Tekel işçilerine destek vermek amacıyla Kadıköy-Beşiktaş seferini yapan vapurda eylem yaptı. Kendisini vapura zincirleyen 9 kişi gözaltına alındı

Star