Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gelir İdaresi'nde 2 dakikada fatura sorgulanabilecek PDF Yazdır e-Posta
03 Şubat 2010

Image

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), verdiği hizmetleri ne kadarlık sürede sonuçlandıracağına ilişkin kamuoyuna taahhütte bulundu.

GİB'nin ilan ettiği Kamu Hizmet Standartları Tablosu'na göre bundan sonra tecil ve taksitlendirme işlemi 30 gün içinde, fatura sorgulama hizmeti 2 dakikada, vergi kanunlarının uygulanması konusunda meslek örgütlerine görüş bildirme işlemi 3 ayda, şikâyet yoluyla düzeltme başvurularının cevaplandırılması işi 60 günde, ödeme kaydedici cihaz işlemleri ise 3 günde tamamlanacak.

Hangi işlemin ne zaman tamamlanacağı, hem Gelir İdaresi Başkanlığı hem de vergi dairelerinde kaç gün süreceği taahhüt altına alındı. Vergi kayıp ve kaçağı hakkında verilen şikâyet dilekçelerinin değerlendirilmesi konusunda ise bir zaman verilemedi. İhbar yapanlar da 1 yıl içinde paralarını alabilecek.

Bir mükellef Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan vergi borcu için tecil ve taksitlendirme isterse bir dilekçe ve talep formu verecek. Bu iki belgeyle yaptığı başvuru 30 gün içinde sonuçlandırılacak. Eğitim ve öğretim kurumlarının istisna taleplerinin değerlendirilmesi için bir dilekçe ve okula ilişkin ruhsatın verilmesi gerekirken bu talepler de 7 gün içinde sonuçlandırılacak. Ar-Ge faaliyetlerinden kaynaklanan harcamaların indiriminin kabulüne ilişkin taleplerin değerlendirilmesinde dilekçenin yanı sıra Ar-Ge değerlendirme raporu istenecek ve 7 gün içinde başvuru sonuçlandırılacak.

İhbar yapana 1 yılda ödeme
Taahhüt tablosunda ihbarda bulunanlara ilişkin de bir tarih verildi. "Dilekçeyi veren vatandaşlara ihbar sonucunda bilgi vermek ve talep edenlere ikramiye ödenmesini sağlamak" başlığı altında ihbarda bulunanların hangi belgeleri vermeleri gerektiği sıralandı. Buna göre ihbarcılar dilekçe ile vergi kayıp kaçağının ne şekilde yapıldığına ilişkin belgeler varsa, bunları Gelir İdaresi Başkanlığı'na verecekler. İkramiye ödemeleri de en geç 1 yıl içinde yapılacak.

Uzlaşmalar 60 günde tamamlanacak

Taahhüt listesinde uzlaşmalara ilişkin süre de verildi. Vergi dairelerine hem tarhiyat öncesi hem de tarhiyat sonrasında yapılacak uzlaşma talepleri 60 gün içinde tamamlanacak. Eğer tarhiyat öncesi için uzlaşma talep ediliyorsa uzlaşma talep dilekçesi veya mükellefin tarhiyat öncesi uzlaşma talebini içeren inceleme tutanağı, yetki belgesi ve kimlik belgesi verilecek. Tarhiyat sonrası işlemlerin yürütülmesinde ise dilekçe, vergi veya ceza ihbarnamesi, yetki belgesi ve kimlik belgesinin verilmesi gerekecek. Yeni bir sisteme geçilen özelgeler de 45 gün içinde verilecek.

GİB, KAMU HİZMET TABLOSU AÇIKLADI

Geçen yıl temmuz ayında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik gereği kamu kuruluşları verdikleri hizmeti bir standarda bağlamaya başladı. Verdikleri hizmet, bu hizmet verilirken vatandaştan hangi belgelerin isteneceği ve kaç günde bu hizmetin tamamlanacağı belirleniyor. Kamu hizmetleri tablosu denilen bu tablo, vatandaşların kolayca görebildiği panolarda, kurumsal internet sitesi sayfalarında da yer alıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı da bu tabloyu yaptı ve duyurdu.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=136344&am...