Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Geliri yüksek belediyeler Hazine'ye borç takamayacak PDF Yazdır e-Posta
02 Şubat 2010

Amme alacaklarını düzenleyen yeni kanun uyarınca yerel idareler borç ödeme kapasitelerine göre gruplandırılacak. 1 Mart 2010'dan sonra Hazine'ye olan borçlardaki yüzde 40'lık kesinti oranı kalkacak ve zengin belediyeden daha yüksek kesinti yapılacak. Düşük gelirliler ise az kesintiyle rahatlayacak.

Amme alacaklarını düzenleyen yeni kanun uyarınca geliri iyi belediyelerin Hazine'ye olan borçları yüksek oranda kesinti yapılarak tahsil edilecek. Düşük gelirli olanlardan ise az kesinti yapılarak hizmet yapamaz hale gelmesi engellenecek. 1 Mart 2010'dan sonraki borçlar için tahsilatta yüzde 40 sınırı kalkarken, il özel idareleri, belediyeler ve diğer kuruluşlar borç ödeme kapasitesine göre yeniden gruplandırılacak. Meclis'te yasalaşan Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile yapılmak istenen için bir Hazine yetkilisi, "Şirketleri, geliri çok iyi olduğu halde borcunu ödemeyenlerden yüksek oranda kesinti yapılacak. Düşük gelirli belediyeler için ise daha az kesinti oranları belirlenecek. Belediyeler, gelirine göre gruplandırılacak. Yüzde 40 sınırını kaldıran yasa, zengin belediyelerden daha çok, düşük gelirliden daha az kesinti anlamına geliyor." dedi.

Borç sebebiyle vatandaşa hizmet yapmakta zorlanan düşük gelirli belediyeler alt gelir grubuna dahil edileceği için borç kesinti oranı düşecek ve finansman sorunu çözülecek. Eski dönemden kalan borçlar sebebiyle bütçeden daha az pay alan belediyelerden yapılacak kesinti miktarı daha az olacak. Meclis Genel Kurulu'nda yasalaşan Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile 1 Mart 2010'dan önceki borçlar için kesinti oranı yüzde 40'ı aşmayacak. Mevcut uygulamada bu oran yüzde 65'e kadar çıkabiliyordu. Mart 2010 tarihinden sonraki her türlü vergi, SSK ve kredi borçlarında ise kesinti miktarı esnek hale getirildi. Buna göre il özel idareleri, belediyeler ve diğer kuruluşlar Bakanlar Kurulu'nca borç ödeme kapasitesine göre gruplandırılacak.

Vergi dışında herhangi bir geliri olmayan belediyelerden yapılacak kesinti miktarı ise ödeme gücüne göre değişecek. İlgili bakanın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu her kuruluş için yapılacak kesinti oranını yeniden belirleyecek. Bağlı kuruluşlarından, şirketlerinden iyi geliri olan belediyelerden yapılacak kesinti oranı yüzde yüze kadar çıkabilecek. Uygulamayı değerlendiren ekonomi yönetiminden üst düzey bir yetkili, yeni sistemde zengin belediyelerin borç takmasının önüne geçileceğini belirterek, "Geliri az olan belediyelerin hizmet yapması için kesinti oranının daha düşük tutulması öngörülüyor. İyi geliri olduğu halde borcunu ödemeyen belediyelerden ise 1 Mart 2010'dan sonra yüzde 40 sınırı kalkacak ve daha yüksek oranda tahsilat yapılacak." dedi.

Küçük belediyeleri finansman açısından rahatlatacak yeni düzenleme, vadesi geçmiş borcu olan belediyelerin yükünü hafifletecek. 1 Mart 2010 tarihinden önceki borçlar için kesinti oranı yüzde 40'ı aşamayacağı için bu belediyelerden ilave kesinti de yapılmayacak. Vadesi geçmiş 1 milyar 463 milyon TL borcu bulunan İzmit Büyükşehir Belediyesi'nin toplam borcu 4 milyar 679 milyon lira. Bu borcun büyük kısmı Yuvacık Barajı'ndan kaynaklanıyor.

Hazine Müsteşarlığı'nın verilerine göre 2009 yılı Aralık ayı sonu itibarıyla Hazine'nin alacakları 28,1 milyar lira. Bunun içerisinde en yüksek payı 14,4 milyar lira ile mahalli idareler alıyor. Mahalli idarelerin 7 milyar 262 milyon liralık vadesi geçmiş borçlarının 2 milyar 389 milyon TL'si Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden kaynaklanıyor. ASKİ ve Ankara EGO Genel Müdürlüğü'nün vadesi geçmiş borçları da dahil edildiğinde, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin vadesi geçmiş toplam borcu 4 milyar 231 milyon lira. 2009 yılı sonu itibarıyla Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ASKİ ve EGO dahil vadesi gelmiş ve gelmemiş toplam borcu ise 4 milyar 617,5 milyon liraya ulaştı.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=947137&title=ge...