Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tarımda toprak devrimi PDF Yazdır e-Posta
02 Şubat 2010

Tarım arazilerinin miras yoluyla parçalanması önlenecek. Tarım Bakanlığı düzenlemeye son şeklini verdi, Başbakanlık'a gönderdi.

Tarımda toprak devrimi

Kardeşler arasındaki toprak paylaşımı nedeniyle son 10 yılda 2 milyon hektar tarım arazisini kaybeden Türkiye'de, artık babadan kalan tarlaların bölünmesinin önüne geçilecek.

Tarım Bakanı Mehdi Eker'in 'tarımda yapılacak en büyük devrim' olarak tanımladığı, tarım arazilerinin miras yoluyla parçalanmasını önleyecek mevzuat değişikliği ile ilgili çalışmalar tamamlandı. Son şekli verilen düzenleme, Başbakanlık'a gönderildi.

Tarımsal arazilerin bölünmemesi için mirasa konu olmaktan çıkarılmasını sağlayacak düzenlemeyle, Medeni Kanun'un 'miras hukuku' ile ilgili bölümünde köklü değişiklikler yapılacak. Tarım Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, getirilen yenilikler hakkında şunları söyledi: "Öncelikli hedef, arazilerin bölünmesinin önüne geçmek.

Bir de bölünmüş olanı ölçek büyüklüğüne taşımak lazım. Arazisini ölçek büyüklüğüne taşımak isteyene, arazi edindirme ofislerinden ucuz arazi satılacak. Ailesinden miras kalan tarlayı almak isteyen vatandaş, ofisten kredi alarak kardeşlerinin payını ödeyebilecek."

 

Reform ne getirecek?

  • Kuru tarımda 300, suluda 100 dekardan küçük tarım arazileri miras yoluyla bölünemeyecek.
  •  Araziyi kardeşlerden ancak biri işletebilecek. Müşterek işletme kararı alınırsa, şirket kurulup yine toplu tarım yapılacak ve gelir paylaşılabilecek.
  • Arazi, bir başkasına kiralanarak, kira geliri paylaşımına gidilebilecek.
  •  Tapuda arazi birden fazla kardeşin üzerinde görünebilecek. Ama bu, paylaşmaya imkan vermeyecek.
  • Arazi edindirme ofisleri kurulacak. Bu ofisler, mirasçıların uzlaşarak satmayı kararlaştırdıkları arazileri alacak. Tarıma uygun Hazine arazilerinin satışı bu ofisler tarafından yapılacak. Tarım arazisinin ölçeğini büyütmek isteyen çiftçiye, cazip şartlarla ve krediyle arazi satılacak.

Takvim