Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
"Kaçırılan vergi kazanç sayılıyor" PDF Yazdır e-Posta
31 Ocak 2010

Mükellef Hakları Platformu Başkanı Doç. Dr. Adnan Gerçek, "Halbuki kaçırılan vergileri, zamlarla dolaylı olarak yine biz ödüyoruz. Toplumda 'kazandıysam vergimi de ödemeliyim' bilinci oturmalı." dedi.

'Kaçırılan vergi kazanç sayılıyor'


Vatandaşların maliyeden kaçırdığı vergiyi kendilerine kazanç saydığını söyleyen Mükellef Hakları Platformu Başkanı Doç. Dr. Adnan Gerçek, "Halbuki kaçırılan vergileri, zamlarla dolaylı olarak yine biz ödüyoruz. Toplumda 'kazandıysam vergimi de ödemeliyim' bilinci oturmalı." dedi.

 

Bursa'da 22 kuruluşun bir araya gelerek oluşturduğu ve Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıyan 'Mükellef Hakları Platformu'nun yürütme kurulu üyeleri, Almira Hotel'de basın toplantısı düzenledi.

Platform Başkanı Doç. Dr. Adnan Gerçek, Başkan Yardımcısı Cemil Tekin, Sekreter Mesut Topcu ve yürütme kurulu üyeleri makine mühendisi Remzi Erişler, Kasım Çapraz ve Şevket Demir'in katılımıyla gerçekleşen toplantıda sivil toplum örgütü temsilcileri de bulundu.

Mükellef Hakları Platformu Başkanı Doç. Dr. Adnan Gerçek, Mükellef Hakları Platformu'nu ekim ayında kurduklarını belirterek, "Türkiye'de bir ilkti. Bizim öncelikli hedefiz vergileme yapılırken, mükellef haklarına saygılı ve hukuka uygun bir vergileme yapılmasıydı." dedi.

Ekim ayında kurdukları platformlarında yürüttükleri çalışmalar ve planlardan da bahseden Doç. Dr. Gerçek, "Gelir İdaresi ve TBMM'de platformumuzu tanıtmak amacıyla bazı ziyaretler gerçekleştirdik. Ayrıca, Vergi Haftası'nda önemli etkinlikler yapmaya hazırlanıyoruz. Gelir İdaresi ile işbirliği içinde panel düzenlemeyi düşünüyoruz. Bunların dışında nisan ayında sempozyum düzenlemeyi planlıyoruz." şeklinde konuştu.

Türkiye'de mükellef bilincinin çok yetersiz kaldığını savunan Gerçek, bunun da Gelir İdaresi ile mükellef ilişkilerine yansımış olduğunu kaydetti.

Mükelleflerin Gelir İdaresi'ne sadece vergi isteyen, ceza yazan bir kurum olarak baktığını vurgulayan Gerçek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Buna karşılık Gelir İdaresi de mükellefi potansiyel vergi kaçakçısı, sürekli vergiyi kaçırmaya çalışan kişi olarak görüyor. İki zıt kutup söz konusu. Biz bu iki kutbu aslında birbirine tanıtmayı amaçlıyoruz. Vergi devletin vazgeçilmez bir faaliyeti. Ama bu vergileme kanuna ve hukuk kurallarına uygun şekilde yürütülür, toplanan vergiler yerli yerinde harcanır ise mükellefler tabii ki daha gönüllü şekilde vergi ödemeyi düşüneceklerdir. Platformumuzun diğer bir hedefi ise vergileme konusunda yaşanan hukuksuzluklar varsa kanuna aykırı uygulamalar varsa bunlara dikkat çekerek, kamuoyu oluşturmaktır."

Maliye'nin 2009 yılında olduğu gibi 2010 yılında da KDV, ÖTV gibi dolaylı vergilerden gelir toplamaya devam edeceğini aktaran Gerçek, "Bu vergiler kişinin ödeme gücüne bakmadan herkesten alınır. Vatandaşımız maliyeden kaçırdığı vergiyi kendisine kazanç zannediyor. Halbuki kaçırılan vergileri biz bu dolaylı vergilerle yine ödüyoruz. Öncelikle vatandaşta 'Kazandıysam vergimi de ödemeliyim' bilinci oturmalı. Biz de bu farkındalığın ve bilincin oluşması için var gücümüzle çalışacağız." diye konuştu.

CİHAN