Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SGK İCRA ÖDEME EMRİNE İTİRAZ SÜRESİNİ KAÇIRANLARIN DURUMU PDF Yazdır e-Posta
14 Mart 2017

Image

SGK tarafından Kurum alacaklarının tahsili amacıyla borçlu kişilere gönderilen ödeme emirlerinin usulüne uygun olarak tebliğ edilmesi büyük önem arz etmektedir.

SGK tarafından kendilerine usulsüz tebligat yapıldığını düşünen borçlu kişiler, eğer bunu iş mahkemelerinde kanıtlayabilirlerse, 6183 sayılı Yasa’nın 58/1. maddesinde yer alan 7 günlük hak düşürücü süre, tebliğ tarihinden itibaren değil, borçlu olduklarını öğrendikleri (ıttıla kesbettikleri, muttali oldukları) tarihten itibaren işlemeye başlamaktadır.

Bu nedenle, SGK tarafından gönderilen icra ödeme emirleri, bizzat muhatabın kendisine (borçlunun kendisine) değil de, muhtara tebliğ edilmişse, aynı adreste resmen ikamet etmedikleri halde aynı adreste ikamet ediyor gerekçesiyle bir yakınına tebliğ edilmişse, resmi kayıtlarda sigortalı çalışanı olmadığı halde sekreteri veya hizmet olduğu gerekçesiyle herhangi bir çalışana yapılan tebligatlar usulsüz tebligatlardır.

Bu gibi durumlarda, SGK tarafından esas alınan tebligat tarihi değil, borçlunun SGK’ya borcu olduğunu herhangi bir resmi yazıyla öğrendiği tarihten itibaren 6183 sayılı Yasa’nın 58/1. maddesinde yer alan 7 günlük hak düşürücü sürenin işletilmesi gerekmektedir.

Bu duruma muttali olunan veya ıttıla kesbedilen tarih denilmektedir. İşte, bahse konu bu ıttıla durumunu bilen kişiler, ödeme emri için 7 günlük süreyi yeniden işletebilmekte ve borca konu olan şirketle hukuki ilişkilerinin (ortak, kanuni temsilci vb.) bulunmaması durumunda, ödeme emrine konu borçlardan kurtulabilmektedirler. Derda AKCAN E-Yaklaşım / Mart 2017 / Sayı: 291

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.