Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
2017 YILI ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ PDF Yazdır e-Posta
10 Mart 2017

Image

Asgari Ücret Desteğinin 2017 yılında da devam etmesi amacıyla 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa geçici 71 inci madde eklenmiş olup, bu defa SGK’nın 2017/9 sayılı Genelge ile uygulamanın usul ve esasları açıklanmıştır.
Buna göre, 2017 yılından önce tescil edilmiş olan işyerleri için 2016 yılının aynı ayında Kuruma uzun vadeli sigorta kollarından bildirilen sigortalılar için bildirilen günlerden günlük prime esas kazancı 110 Lira ve altında olan sigortalıların gün sayısının 3,33 Lira ile çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar destek sağlanacaktır.

İlk defa 2017 yılında tescil edilen veya edilecek olan işyerleri açısından ise herhangi bir sınır olmaksızın prime esas kazanç tavanına kadar uzun vadeli sigorta kollarından bildirilen gün sayısının 3,33 Lira ile çarpılması sonucu bulunacak tutar kadar destek sağlanacaktır.

Alt işveren ve asıl işverenlerin her birinin kendi sigortalılarına ait bildirimlerden dolayı desteğe hak kazanacak, ancak alt işverenin şartları sağlamaması halinde asıl işveren de destekten faydalanamayacaktır.

Yersiz yararlanılan destek tutarları gecikme zammı ve cezasıyla birlikte geri alınacak, ancak, ancak usulüne uygun faydalanılmış olan diğer destek ve teşvikler (5510, 6111) geri alınmayacaktır.

28.02.2018 tarihinden sonra 2017 yılına ilişkin verilecek olan asıl, ek veya iptal aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde bildirilen gün sayıları ve kazanç tutarları asgari ücret destek hesabında dikkate alınmayacaktır.
Ev hizmetlerinde çalıştırılanlardan dolayı da asgari ücret desteğinden faydalanılabilecektir.

Hesaplanan asgari ücret destek tutarı, takip eden ay veya aylardan doğan sigorta prim borçlarına SGK tarafından otomatik olarak mahsup edilecektir.

6770 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ un 27 nci maddesi ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanuna Geçici 71 nci madde eklenmiş ve böylece 2016 yılı için getirilmiş olan Asgari Ücret Desteğinin 2017 yılında da devam etmesi sağlanmıştır.

Bu defa, Kanunun yürürlüğe girmesiyle, 2017 yılı için söz konusu destekten faydalanma esaslarını düzenleyen 2017/ 9 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Genelgesi de yayımlanmıştır.

Söz konusu destekten faydalanma şartlarında işyerinin 2017 yılından önce tescil edilmiş olmasıyla ilk defa 2017 yılında tescil edilmiş olması arasında farklılıklar bulunmaktadır.

1- Kapsama Giren Sigortalılar

Teşvik kapsamına sadece haklarında uzun vadeli sigorta kollarından bildirim yapılan sigortalılar girmektedir. Bu bağlamda sosyal güvenlik destek primine tabi 4-a sigortalıları için bildirimi yapılan günler destek kapsamında bulunmamaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu yayımlamış olduğu Genelgede 1, 4, 5, 6, 13, 14, 20, 24, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ve 37 no’ lu belge türleri ile bildirilen prim günleri için asgari ücret desteğinden faydalanılabileceğini belirtmiştir.

2- 2017 Yılı veya Öncesinde Tescil Edilen İşyerleri Açısından Teşvik Unsurları

2017 yılından önce tescil edilmiş olan işyerleri açısından, 2016 yılının aynı ayında prime esas kazanç tutarı 110 Lira ve altında Kuruma bildirimi yapılan gün sayısının 3,33 Lira ile çarpılması sonucu bulunacak tutar 2017 yılının aynı ayında faydalanılabilecek maksimum teşvik tutarı olacaktır.

28.02.2017 tarihinden sonra işleme alınacak 2016 yılının ilgili ayına ilişkin asıl, ek veya iptal nitelikteki aylık prim hizmet belgeleri gün sayısı ile prime esas kazanç tutarları 2017 yılı asgari ücret desteğine ilişkin gün tespitinde dikkate alınmayacaktır.

3- 2017 Yılı veya Öncesinde Tescil Edilen İşyerleri Açısından Faydalanma Şartları

2017 yılından önce tescilli olup, uzun vadeli sigorta kollarından bildirimi bulunan işyerlerinin teşvikten faydalanabilmesi için;

- 2017 yılı için aylık prim ve hizmet belgelerinin veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin süresinde verilmesi,

- 2017 yılında çalıştırdığı sigortalıların prime esas kazanç tutarlarını eksik bildirmemesi,

Gerekmektedir.

4- İlk Defa 2017 Yılında Tescil Edilmiş Olan İşyerleri Açısından Teşvik Unsurları

Sosyal Güvenlik Kurumunda ilk defa 2017 yılında tescil edilmiş/edilecek işyerleri açısından ise uzun vadeli sigorta kollarından prime esas kazancı bildirilmiş olan tüm sigortalıların prim günleri destek kapsamında sayılmaktadır. Bu kapsamdaki işyerleri açısından 110 TL sınırı uygulanmamakta, prime esas kazanç tavanına kadar yapılan tüm bildirim günleri 3,33 TL ile çarpılmak suretiyle teşvik tutarı hesaplanmaktadır.

2017 yılı için 28.02.2018 tarihinden sonra asıl, ek veya iptal nitelikte verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde bildirilen gün ve kazançlar destek tutarının hesaplanmasında dikkate alınmayacaktır.

Hesaplanan destek tutarı, takip eden ay veya aylardan doğan sigorta prim borçlarına SGK tarafından otomatik olarak mahsup edilecektir.

5- İlk Defa 2017 Yılında Tescil Edilmiş Olan İşyerleri Açısından Faydalanma Şartları

1 Ocak 2017 tarihinden sonra tescil edilmiş/edilecek olan işyerleri açısından faydalanma şartları;

- Aylık prim ve hizmet belgelerinin veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin zamanında verilmesi,

- Cari dönem primlerinin zamanında ödenmesi,

- Kuruma prim aslı, gecikme zammı ve gecikme cezası ile idari para cezası borcunun bulunmaması

- 2017 yılı için kayıt dışı sigortalı çalıştırmaması ve bildirimi yapılan sigortalıların fiilen çalıştırılması,

- Eksik prime esas kazanç bildirilmemesi,

Gerekmektedir.

6- Diğer Teşviklerle Birlikte Uygulanması

Asgari ücret desteği işverenin faydalanmakta olduğu tüm teşviklerden sonra tahakkuk eden bir prim ödemesi olması halinde, bu tutar üzerinden mahsup yapılarak uygulanacaktır.

7- Alt İşverenlik İlişkisinde Uygulama

Asıl işveren ve alt işverenler münhasıran kendi bildirgelerinde kayıtlı sigortalılar için bildirilen günlerden dolayı ayrı ayrı destekten faydalanacaklardır.

Ancak, alt işverenin söz konusu teşvikten faydalanmasına engel bir hal olması halinde müşterek ve müteselsil sorumluluktan dolayı asıl işveren de teşvikten faydalanamayacaktır.

8- İhale Makamlarınca Hak edişlerden Kesinti Yapılması

4734 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (d) bentlerinde sayılan idareler tarafından ilgili mevzuatı uyarınca yapılan ve sözleşmesinde fiyat farkı ödeneceği öngörülen hizmet alımlarında, ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılmasının öngörüldüğü işçilikler için asgari ücret desteği kapsamında Hazine tarafından karşılanacak tutarlar bu idarelerce işverenlerin hak edişinden kesilecektir.

9- Ev Hizmetlerinde Çalıştırılanlardan Faydalanma

Ev hizmetlerinde 10 gün ve üzerinde hizmetli çalıştıranlar da aynı şartlarla destekten faydalanabilecektir.

10- İşyerinin Devir-İntikal ve Adres Değişikliği Hallerinde Teşvikten Faydalanması

İşyerinin devir ve intikal etmesi hallerinde yeni işyeri dosyası tescil edilmemekte, sadece işveren bilgileri değişmektedir. Dolayısıyla bu durumlarda, işyeri aynı koşullarla teşvikten faydalanabilecektir.

Adres değişikliği hallerinde ise işyerinin farklı müdürlük bölgelerine naklinde veya başka bir ile taşınmasında yeni işyeri dosyası tescil edilmekle birlikte bu durumda da gerekli kodlamanın yapılmasıyla işyeri söz konusu destekten faydalanabilecektir.

11- Dikkat Edilecek Hususlar

-İşverenlerin teşvikten faydalanmak amacıyla muvazaalı işlemler yapmaları halinde,

-Sigorta primine esas kazancı eksik bildirdiklerinin tespit edilmesi halinde,

-Kayıtdışı sigortalı çalıştırdıklarının veya Kuruma sigortalı olarak bildirdikleri sigortalının fiilen çalışmadığının tespiti halinde,

Söz konusu destekten faydalanamayacaklardır.

Bununla birlikte, işverenlerden, ilgili aylarda yararlanılan asgari ücret desteği gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil edilecek olup, bu aylarda usulüne uygun olarak yararlanılan diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirim tutarları işverenlerden geri alınmayacaktır. pwc

SGK’ nın 2017/9 sayılı Genelgesine ulaşmak için tıklayınız.

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.