Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
YAKLAŞAN E-FATURA UYGULAMASI HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER PDF Yazdır e-Posta
02 Aralık 2016

Image

2015 yılının Haziran ayında yayımlanan 454 Seri No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile getirilen ve 1 Ocak 2016 tarihi itibarıyla uygulamaya geçilmesi planlanan ihracatta e-fatura uygulaması, 461 Seri No'lu Genel Tebliğ ile 01 Ocak 2017 tarihine ertelenmişti.

Yapılan düzenlemeye göre, E-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden KDV Kanunu'nun 11. maddesi kapsamındaki mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı (Türkiye'de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satışlar) kapsamında fatura düzenleyecek olanların, söz konusu faturalarını 01.01.2017 tarihinden itibaren e-fatura olarak düzenlemeleri gerekiyor.

İhracata ilişkin düzenlenecek e-faturanın iş akışı aşağıdaki şekilde gerçekleşecektir:

http://www.kpmgvergi.com/Blog/PublishingImages/Lists/BlogText/AllItems/e-fatura.jpg

Buna göre,  faturayı düzenleyen satıcı kurum (mükellef), düzenlediği faturayı özel entegratör/entegrasyon veya GİB Portal aracılığı ile Merkeze-GİB'e iletecek, söz konusu e-fatura GİB tarafından Gümrük Ticaret Bakanlığı'na iletilecek. Alıcı tarafın (müşterinin) faturayı talep etmesi ya da etmemesi e-Fatura sisteminden bağımsız olup, alıcılar ihracat e-faturalarını kendi ülkelerindeki işlemleri için satıcı kurumlardan talep edebilecek.

Söz konusu faturaların e-fatura olarak düzenlenmesi ve gönderilmesine ilişkin usul ve esaslar ile uygulamadan yararlanma yöntemleri www.efatura.gov.tr  adresinde yayımlanan "e-Fatura Uygulaması Gümrük İşlemleri Kılavuzu"nda ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

Söz konusu kılavuzda mal ihracı işlemlerine ilişkin yer alan bazı önemli hususlara aşağıda yer verilmiştir;

  • İhracat faturalarının e-fatura olarak düzenlenmesi zorunluluğu sadece Gümrük Beyannamesi ekinde yer alan mal ihracı faturaları için geçerlidir. Diğer belgelerin ( Serbest Bölge İşlem Formu, transit ticaret formu vb.) ekinde yer alan ihracat faturaları e-fatura kapsamında değildir.
  • GİB Portal uygulaması yöntemiyle e-fatura düzenleyen mükelleflerden e-ihracat faturası düzenleyeceklerin, GİB Portal uygulamasının yeterli mobiliteye ve teknik kapasiteye sahip olmaması nedeniyle GİB Portal'ını kullanmaları tavsiye edilmemektedir. Mükelleflerin karşılaşabileceği özellikli durumlar ve sorunlara hızlı bir şekilde aksiyon alınmasını sağlamak bakımından ivedilikle alternatif yöntemleri (özel entegratör veya entegrasyon) değerlendirmeleri önerilmektedir.
  • İhracat işlemlerinde e-Fatura uygulaması kapsamında bir fatura sadece bir Gümrük Çıkış Beyannamesi'ne konu edilebilecektir.

E-fatura sistemine kayıtlı mükelleflerin, uygulamanın 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle başlayacak olması nedeniyle kısıtlı bir zamanları kaldığı için bir an önce uygulayacakları yöntemi belirlemeleri ve gerekli teknik yapılandırmaları sağlamalarının önemli olduğunu hatırlatmak isteriz. Altar Çalışaneller/KPMG


Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.