Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bağ-Kura ödenmeyen primin tamamını veya bir kısmı saydırabilmek için son gün 31 Temmuz 2015 PDF Yazdır e-Posta
17 Mayıs 2015

Image

Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, SGK’ ya kayıt ve tescil yapıldığı halde 2015/Nisan ayı sonu itibariyle 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunanlardan, 1 Mayıs 2015 tarihinden itibaren üç ay içinde borçlarını ödemeyen veya yapılandırmayanların borçları ve bu borçlarına ait sigortalılıkları durdurulacaktır. Bu çerçevede, durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyecek ve bu sürelere ilişkin prim borçları için SGK tarafından icra takibi yapılmayacaktır.

Sigortalılıkları durdurulanlardan 5510/4-b (Bağ-Kur) kapsamında çalışmaya devam edenlerin sigortalılıkları ise 01.05.2015 tarihi itibarıyla yeniden başlatılacaktır. Sonraki bir tarihte, talep edilmesi halinde durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı, SGK tarafından tebliğ edilecek prim borcunun üç ay içinde ödenmek kaydıyla sigortalılık süresinden saydırılabilecektir.

Emekli olabilmek için Bağ-Kur sürelerinden hepsine değil ama bir kısmına ihtiyacı olanlar Temmuz ayına kadar ihtiyacı olan kadarını ödesin. Mesela 15 yıllık Bağ-Kur süresi ve 15 yıllık borcu olan birisi emekli olmak için 5 yıla ihtiyacı var ama kalan 10 yıla ihtiyacı yok ise Temmuz ayına kadar 5 yıla karşılık geleni ödesin. Zira sonrasında sildirilen süreleri ihya yani canlandırma işlemi yapmak isterse ihtiyacı olan kadarını değil hepsini canlandırmak zorunda kalacak.

Ayrıca, sigortalılıkları durdurulanlar ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler hakkında 1/1/2012 ile 23.04.2015 tarihleri arasında durdurulan süreler için genel sağlık sigortası hükümleri uygulanmayacaktır.


Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.