Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sigorta başlangıç tarihinin belirlenmesinde dikkat edilecek hususlar PDF Yazdır e-Posta
09 Aralık 2014
Image

Sigortalı işe giriş bildirgesinin Kurum’a gönderilmesi, bu tarihin sigortalı işe giriş tarihi olarak kabul edilip emeklilik hesaplamasında dikkate alınmasında tek başına yeterli kabul edilmemektedir. Yargıtay’ın yerleşmiş içtihatlarına göre de bu böyledir. Çünkü, işverenler çalıştıracakları insanları işe başlatmadan Kurum’a bildirmektedir. Kurum’a bildirilen her kişi işe başlamayabilmektedir. Bu kişiler çalışmaktan vazgeçmiş olabilirler. Çalışmaya başlayanlar ise, zaten aylık prim ve hizmet belgesiyle çalıştıkları süre ve ücretleri ile birlikte Kurum’a bildirilmektedir. Genel olarak hizmetlerin tespitinde özel olarak da sigortalı işe giriş tarihinin tespitinde çalışmanın somut ve gerçek olması gerekmekte ve bunun sigortalı işe giriş bildirgesi ile birlikte Kurum’a gönderilen prim ve hizmet belgeleri ile, konunun mahkemeye intikal etmesi halinde ise işyerinde veya komşu işyerlerinde çalışan tanıkların beyanları ile desteklenmesi gerekmektedir.

Kurum hizmet tespitleri ile ilgili yeni bir yapılanmaya gitmesinin faydalı olacağı düşünülmektedir. Çalışanlar doğrudan mahkemeye başvurmak yerine, öncelikle Kurum’a başvurarak sigorta başlangıcının tespitini istemeli, Kurum’ca gerekli incelemeler yapılarak; işverenin beyanına başvurulmalı, gerekirse komşu iş yerlerinde çalışanların ve bordroda isimleri bulunan diğer kişilerin tanıklıklarına başvurulmalı, imza incelemesi gerektiği durumlarda, bilirkişilik kurumlarından imza incelemesi yaptırılarak Kurum’ca bir tespit işlemi yapılmalıdır. Ancak Kurum işlemini kabul etmeyen ilgililer mahkemeye başvurabilmelidir.

İlaveten, hizmet tespitine ilişkin uyuşmazlıkların mahkemeye intikal etmeden önce ilgililerin Kurum’a başvurmaları ve Kurum’un bu konuları öncelikle çözüme kavuşturması yöntemi hem zaman kayıplarını hem Kurum’un iş yükünü hem de maliyetleri azaltacaktır. Davut Uluöz/ Yaklaşım / Aralık 2014 / Sayı: 264


Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.