Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Anonim Şirketlerde Yönetim Kuruluna Yedek Üye Seçimi PDF Yazdır e-Posta
11 Ekim 2014
Image

Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyeliğinde herhangi bir sebeple boşalma olması halinde yönetim kurulu, kanuni şartları haiz birini, geçici olarak yönetim kuruluna seçip ilk genel kurulun onayına sunacaktır. Bu yolla seçilen üye, onaya sunulduğu genel kurul toplantısına kadar görev yapacak ve onaylanması halinde selefinin süresini tamamlayacaktır.

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda yönetim kuruluna yedek üye seçimini yasaklayan veya buna imkan sağlayan bir hüküm bulunmamaktadır. Konu öğretide tartışmalı olmakla ve kooperatifler için öngörülmekle birlikte, kanun koyucunun konuya yaklaşımı da dikkate alındığında, yönetim kuruluna yedek üye seçiminden ziyade boşalan üyeliklerin TTK’nın 363/I. maddesi çerçevesinde doldurması daha uygun olacaktır. Ayrıca bu şekilde yapılmakla, yedek üyelerin ticaret siciline tescil ettirilmesinde yaşanması muhtemel sorunların da önüne geçilmiş olacaktır.

Bununla birlikte, yönetim kurulu tek kişiden oluşan anonim şirketlerde, üyeliğin boşalması halinde, başka yönetim kurulu üyesi olmadığı için TTK’nın 363/I. maddesinin uygulanması fiilen mümkün değildir. Bu durumda, genel kurulun toplantıya çağrılıp seçim yapılması veya mahkemece kayyım atanması dışında başka bir seçenek bulunmamakta ve Kanun’da bu husus açıkta kalmaktadır. Dolayısıyla, tek kişilik yönetim kuruluna sahip olan anonim şirketlerde asil üye yanında aynı zamanda yedek üye seçilmesini öngören bir düzenlemenin mevzuata kazandırılması faydalı olacaktır. Mustafa YAVUZ Yaklaşım / Eylül 2014 / Sayı: 261

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.