Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Pay Sahibi, Tasfiye Memurunun Azlini Mahkemeden İsteyebilir mi? PDF Yazdır e-Posta
17 Ağustos 2018

TTK madde 537’ye göre, esas sözleşme veya genel kurul kararıyla atanmış tasfiye memurları ve bu görevi yerine getiren yönetim kurulu üyeleri, genel kurul tarafından her zaman görevden alınabilir ve yerlerine yenileri atanabilir. 

TTK madde 546’ya göre, tasfiyeye ilişkin kararlar 418. madde uyarınca alınır. TTK md. 418’e göre de genel kurul, TTK’da ve esas sözleşmede daha ağır nisap öngörülmemiş ise sermayenin en az dörtte birini karşılayan pay sahiplerinin veya temsilcilerinin katılımıyla toplanır, ilk toplantıda dörtte bir katılım sağlanamazsa, ikinci toplantıda nisap aranmaz. Kararlar, toplantıda hazır bulunan oyların çoğunluğu ile verilir.

Buna göre esas olan, tasfiye memurunun genel kurul kararıyla azlidir. Bunun için de esas sözleşmede daha ağır bir nisap öngörülmüş ise (tasfiye memurunun azli ile ilgili olarak sözleşmeye hüküm koyulabilir ve karar nisabı ağırlaştırılabilir) genel kurulun bu nisapla tasfiye memurunu azli gerekir.

 

Genel kurul tasfiye memurunu azletmiyorsa, pay sahibi ancak haklı sebeplerin varlığı halinde tasfiye memurunun azlini mahkemeden talep edebilir. Bu durumda pay sahibi haklı sebebi ortaya koymalı ve ispatlamalıdır. Sebebin haklılığını değerlendirecek olan mahkemedir. Sebebi haklı bulan mahkeme azil ve yeni tayin işlemi yapabilir. Yaklaşım Dergisi