Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Askerlik Borçlanması ile Erken Emekli Olunabilir mi? PDF Yazdır e-Posta
21 Mayıs 2018

Image

5510 sayılı Kanuna göre, er veya erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen süreler sigortalılar tarafından borçlanılabilmektedir.

Askerlik borçlanması ile sigortalının prim ödeme gün sayısı artacağı gibi, sigortalının çalışmaya başladığı tarihten önce askerlik yapmış olması halinde sigortalılığın başlangıç tarihi borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülmektedir. Sigortalı olduktan sonra askerlik görevini yapan kişinin yapacağı askerlik borçlanması sigortalılığın başlangıcını geriye çekmeyecek, borçlanılan süreler sadece prim ödeme gün sayısına ilave edilecektir.

Sigortalılık süresini ve yaşını tamamladığı halde prim eksikliği nedeniyle emekli olamayan sigortalılar ile, prim eksikliği ile birlikte sigortalılık süresini tamamlamamış olan sigortalılar sigorta başlangıcından önceki askerlik sürelerini borçlandıkları takdirde hem eksik primlerini tamamlamış olacaklar, hem de erken yaşta emekli olma hakkına kavuşacaklardır.

Askerliğini sigortalı olduktan sonra yapan ve emeklilik için yeterli primi bulunan sigortalının yapacağı askerlik borçlanması erken emekli olmasını sağlamayacak, sadece aylık bağlama oranını artırabilecektir.

2018 yılının birinci döneminde askerlik borçlanması yapacak sigortalının ödeyeceği en düşük aylık prim 649,44 liradır. Bu rakam en düşük rakamdır. Sigortalı isterse daha yüksek tutardan borçlanabilir. Lebib Yalkın Yayımları