Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşçi Ücretinin Haczi PDF Yazdır e-Posta
24 Mart 2018

III- ÜCRET HACZİNİN NASIL YAPILACAĞI

Ücretlerin nasıl ve ne oranda haczedilebileceği İİK md. 83 ve md. 355 vd. hükümlerinde gösterilmiştir. İİK md. 83’te kısmen haczi caiz olan şeyler sayılmıştır. Kısmen haczi caiz olan şeylerin başında da ücretler gelmektedir.

İİK md. 83/1’de, “…borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra müdürünce lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haczolunabilir”denilerekicra müdürlerine takdir yetkisi tanınmıştır.  Gerekli miktar icra müdürü tarafından borçlu ve ailesinin sosyal durumlarına göre takdir edilebilir(6). Ancak, ağır iş yükü altında bulunan icra müdürlüklerinin Kanun’un kendilerine tanımış olduğu bu takdir hakkını gereği gibi kullandıkları söylenemez(7).

Borçlu ve ailesinin geçimi için ortaya çıkarılması gereken miktarı tespit eden işleme karşı alacaklı, borçlu ve/veya borçlunun ailesinden bir kimse şikâyet yoluna başvurabilir. Müstakbel alacak niteliğinde olan yani, henüz doğmamış ancak ileride doğması muhtemel olan ücret alacağı üzerine de haciz uygulanabilir. Uygulamada borçlunun ücretinin dörtte birinin haczi ile yetinilmesinden dolayı, İİK’nın 355. maddesi uyarınca işverene gönderilecek bildiriye borçlunun ücretinin dörtte birinin haczedildiği yazılmaktadır.

Alacaklının, borçlunun maaş veya ücretinin haczini istemesi halinde, icra müdürlüğü işverene bir ihbarname gönderir. Bu ihbarname ile borçlunun ücretinin haczedildiği, hak kazanılan ücretin en geç bir hafta içerisinde icra dairesine bildirilmesi gerektiği ve borç bitinceye kadar haczedilen ücret miktarının borçlunun ücretinden kesilip İcra Dairesine gönderilmesinin lazım geldiğine ilişkin hususlar işverene bildirilir.

Ücret haczi tebligatı alan işveren geliş tarihini zarfın üzerine yazıp bir hafta içerisinde İcra Müdürlüğüne aşağıdaki gibi bir dilekçe ile bildirimde bulunmalı ve işçiye ücret ödemesi yaparken İcra Müdürlüğünün koyduğu oranda ücretten kesinti yapıp icra dosyasına yatırmalıdır. Aksi halde, kesilmeyen veya derhal gönderilmeyen para, ayrıca mahkemeden hüküm alınmasına hacet kalmaksızın icra dairesince sorumluların maaşlarından veya sair mallarından alınır. Bu kişilerin asıl borçluya rücu hakkı saklıdır (İİK md.356).


.........İCRA MÜDÜRLÜĞÜ’NE

DOSYA NO:..........

KONU: Ücret Haczi

ALACAKLI : ...............................................................

BORÇLU : ...............................................................

ALACAK MİKTARI : ...............

AÇIKLAMALAR: Yukarıda numarası verilen dosya ile aleyhine icra takibi yapılmış borçlunun ücretinin haczi için Dairenizce şirketimize yazı yazılmıştır. Borçlu, şirketimizden  aylık............... TL ücret almakta olup , talimatınız gereği olarak ücretinin  1/4 ü ................ ayından itibaren kesilerek icra dosyasına gönderilmek üzere İcra Dairesinin banka hesabına yatırılacaktır.

Bilgilerinize arz ederiz. ...../..../2017

… Şirketi Yetkilisi Ad ve Soyad

(İmza)


Ücret haczi yazısı gelmeden önce çalışan işten ayrıldıysa veya çıkartıldıysa, işçinin ayrılış tarihini ve mevcut adreslerini bildiren dilekçenin bir hafta içerisinde icra müdürlüğüne verilmesi gerekir. Ücret haczi yazısı geldikten sonra işten ayrılan veya çıkarılan kişinin alacakları varsa, ücretin dörtte biri, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı alacağının ise tamamı icra dosyasına ödenmelidir(8).

IV- İŞÇİNİN  ÜCRETİNE SIK SIK HACİZ GELMESİNİN GEÇERLİ İŞTEN ÇIKARTMA SEBEBİ SAYILMASI

İşçinin, ücretine sık sık haciz gelmesine yol açması, işten çıkartma için Yargıtay’ca geçerli sebep sayılmıştır(9). Karara konu olan olayda davalı işveren, ücretlerinde haciz bulunan işçiler için tamim yayınlayarak hacizlerin kaldırılmasını istemiş, uyarılara rağmen herhangi bir işlem yapmayan ve ücreti üzerinde haciz bulunan 164 işçiden borcu yüksek olan 15 işçinin iş sözleşmesini bu nedenle feshetmiştir. İşveren işçilerin bu davranışının işyerinde olumsuzluklara neden olduğunu, feshin davacının davranışlarından kaynaklanan geçerli nedene dayandığını savunmuştur.  Yerel mahkeme çalışanın ücretine sık sık haciz gelmesi olayını geçerli bir sebep olarak addetmemiş, Yargıtay ise olayın şekline göre bunun fesih için geçerli bir sebep teşkil ettiği kararına varmıştır.

Gerçekten işyerinin sürekli bu işle meşgul edilmesi, iş akışını olumsuz etkileyen bir külfet oluşturmaktadır. Geçerli sebeple fesihte işçinin kıdem ve ihbar tazminatları ödenir. Fesih sebebinin geçerli sayılması sadece işçinin işe iadesine engel olur.

V- SONUÇ

İşçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez. İkramiyeler de bu kapsama girer. Ancak kıdem ve ihbar tazminatları için bu sınırlama uygulanmaz.

Ücret üzerinde birden fazla haciz talebi varsa, hacizler sıraya konur ve önceki haczin kesintisi bitmedikçe diğer alacaklının alacağı için kesintiye başlanmaz. Ancak nafaka alacakları için yapılan ücret haczinde bu esas uygulanmayacaktır.

Ücretine sık sık haciz gelen işçi, kıdem ve ihbar tazminatı verilerek, işe iadesi mümkün olmayacak şekilde işten çıkartılabilir. Prof. Dr. Müjdat Şakar Yaklaşım Dergisi