Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kıdem tazminatları fondan ödenecek PDF Yazdır e-Posta
28 Şubat 2008

Image

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, istihdam paketine ilişkin ayrıntılarııkladı. Gelecek hafta toplanacak Bakanlar Kurulu'nda ele alınması beklenen pakette, Türk İş'in 'genel grev' gerekçesi sayacağınııkladığı kıdem tazminatına ilişkin düzenleme de bulunuyor.

Buna göre yasanın çıktığı tarihten itibaren işçilerin kıdem tazminatları, kurulacak Kıdem Tazminatı Fonu'ndan ödenecek. İşsizlik Fonu model alınarak yapılan düzenleme, işvereni yüklü tazminat masrafından kurtaracak. Yasa tasarısı, kıdem tazminatına hak kazanma ve kıdem tazminatı oranlarında kazanılmış hakları koruyor. Şu ana kadar hak edilmiş kıdem tazminatlarının ödenmesi yükümlülüğü yine işverende olacak. Yasanın çıktığı tarihten sonraki ödemeler fondan yapılacak. İşveren, kıdem tazminatına hak kazanan işçi veya hak sahiplerini, hak kazandıkları tarihten itibaren 7 gün içerisinde fona bildirmek zorunda olacak. Fona ödenecek primler Sosyal Güvenlik Kurumu'nca toplanacak. Mali ve idari yönden özerk olacak fon, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nca denetlenecek. Bakan Çelik, Türk-İş'in kıdem tazminatına ilişkin çekincelerini dinleyeceklerini söyledi. "Kimin neye itiraz ettiğini anlayacağız." diyen Çelik, mevcut durum nedeniyle birçok işçinin kıdem tazminatını alamadığına dikkat çekti. 'Bütün yük işverenin sırtında olsun' anlayışıyla yol alabilmenin mümkün olmadığını dile getiren Çelik, "İşyerleri kapansın mı? O zaman neyi nereden alacaksınız?" dedi. Çelik, SSK primlerindeki 5 puanlık indirimin ise teşvik şeklinde olacağını tekrarladı. İstihdam paketi, 18-29 yaş arasındaki meslek lisesi mezunlarının istihdamına da ayrıca teşvik getiriyor. Buna göre 5 yıl için uygulanacak teşvikte primin birinci yıl tamamı Hazine tarafından karşılanacak. İkinci yıl yüzde 80'i, üçüncü yıl 60'ı, dördüncü yıl 40'ı, beşinci yıl ise yüzde 20'si Hazine'ce üstlenilecek. Düzenleme özürlülerin SSK primlerinin tamamını devletin ödemesini öngörüyor. Ayrıca eski hükümlü çalıştırılma şartı kaldırılıyor. Terör mağduru çalıştırılması şartı ise özel sektör için kaldırılırken kamu için korunuyor. Pakette İşsizlik Fonu'ndan yararlanma şartlarının kolaylaştırılması da yer alıyor. Halen en yüksek 419 YTL olan işsizlik maaşı, 630 YTL'ye kadar çıkacak. İşsizlik maaşından yararlanabilme süreleri 600 günden 510 güne, 900 günden 810 güne, 1080 günden 1020 güne düşürülecek. 120 gün kesintisiz çalışma şartı ise son bir yılda 120 gün şeklinde yumuşatılıyor.

İSTİHDAM PAKETİNDE NE TÜR DEĞİŞİKLİKLER VAR?

Kıdem Tazminatı Fonu kurulacak, çalışanın tazminatı buradan ödenecek.

SSK primlerinde 5 puanlık indirim yapılacak. indirim, teşvik şeklinde olacak.

18-29 yaş arasındaki meslek lisesi mezunlarının primini, 5 yıl boyunca Hazine ödeyecek.

Özürlülerin SSK primlerinin tamamını devlet ödeyecek.

Özel sektöre eski hükümlü ve terör mağduru çalıştırma şartı kaldırılacak.

İşyeri hekimi, teknik eleman ve hemşire bulundurma zorunluluğuna son verilecek.

Halen en yüksek 419 YTL olan işsizlik maaşı, 630 YTL kadar yükseltilecek.

İşsizlik maaşından yararlanabilme şartları hafifletilecek.

İşsizlerin eğitimi için 250 milyon YTL'lik kaynak ayrılacak.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=657863