Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İŞE GİRİŞ BİLDİRGESİNDE CEZA GEREKTİRMEYEN DURUMLAR PDF Yazdır e-Posta
18 Eylül 2017

Image

Sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmesi gereken yasal sürenin son gününün resmi tatile rastlaması halinde bildirge, resmi tatili izleyen ilk iş günü içinde Kuruma verildiği takdirde süresi içinde verilmiş sayılacaktır.

Örnek: 13.05.2017 tarihinde cumartesi işe giren kişinin giriş bildirgesinin 15.05.2017 tarihinde giriş tarihi 13.05.2017 yapılarak bildirilmesi halinde süresinde vermiş sayılır.

SSİY 11. maddesi/ç) İlk işyerindeki çalışmasına ait sigortalı işe giriş bildirgesi Kuruma verilerek, tescil işlemi yapılmış olan sigortalının, naklen ve hizmet akdi sona ermeden aynı işverenin aynı ya da başka ünitede tescil edilmiş diğer işyerinde çalışmaya başlaması veya işyerinin aynı il içinde başka bir ünitenin görev bölgesine nakledilmesi hâlinde yeni işyeri numarası üzerinden yapılan sigortalı işe giriş bildirgesinin yasal süresi dışında, kuruma yapılan bildirimler süresi içinde yapılmış sayılır.

Örnek: X limited şirketinde sigortalı olan A’nın 13.02.2016 tarihinde aynı işverenin başka bir sigorta Merkezinde bulunan Y limited şirketinde çalışmaya başlaması durumunda; A’nın İşe Giriş Bildirgesi nakil kodu seçilerek 13.02.2016 tarihli bildirge ile süresi dışında vermesi halinde İPC uygulanmaz.

5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında kanun gereğince her yıl Temmuz ayının birinden yirmisine kadar olan süreyi yirmisi dahil mali tatil uygulandığından; bu tarihler arasında işe girişi yapılacak kişinin giriş işlemini mali tatilin bitti tarihten itibaren beş iş içinde beşinci günün mesai bitim tarihine kadar verilmesi halinde süresinde vermiş sayılır İPC uygulanmaz.

Örnek: 03.07.2016 tarihinde işe başlayan A nın işe giriş bildirgesi 02.07.2016 tarihinde e-sigorta yolu ile bildirilmesi gerekirken,  bu tarihin mali tatil olması sebebiyle 25.07.2016 tarihi mesai bitimi 23:59 kadar girilmesi halinde süresinde verilmiş sayılacaktır.

İlk defa tescili yapılan işyerinde işe başlatılacak sigortalıları tescil tarihinden itibaren bir ay içinde yapılması halinde İPC uygulanmaz.

Örnek: 02.02.2013 tarihinde tescili yapılan X işyeri 1 işçi çalışacağını beyan etmiştir. Bu işçinin giriş tarihi 02.02.2013 olarak e-sigorta yoluyla 02.03.2013 tarihine kadar yapılmasında İPC uygulanmaz.

İŞTEN AYRILIŞ BİLDİRGESİ CEZA GEREKTİRMEYEN DURUMLAR

SSIY 25. maddesi ikinci fıkrasında Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalılardan naklen ve hizmet akdi sona ermeden aynı işverenin aynı ya da başka ünitede tescil edilmiş diğer bir işyerinde çalışmak üzere işten ayrılanlar için veya işyerinin aynı il içinde başka bir ünitenin görev bölgesine nakledilmesi halinde eski işyeri numarası üzerinden yasal süresi dışında verilen sigortalı işten ayrılış bildirgesi de süresinde verilmiş sayılır.

5510 sayılı Kanun’un 5. maddeye tabi olarak haklarında bazı sigorta kolları uygulanan sigortalılar ile bendinde sayılan 6. maddenin birinci fıkrasının (l) bendi kapsamında olanlardan, çalışmakta iken bulunduğu ülkenin sosyal güvenlik kurumu ile irtibatlandırılanlar ile uluslararası sosyal güvenlik sözleşmeleri çerçevesinde, seçimini bu yönde kullananların sigortalılıklarının sona ermesine ilişin Kuruma geç verilen sigortalı işten ayrılış bildirgesinden dolayı idari para cezası uygulanmaz.

21.08.2013 tarihli ve 28742 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan SSİY’nin 25. maddesine eklenen yedinci fıkra ile açmış olduğu dava sonucunda işe iade davasını kazanan sigortalıların işverence işe başlatılmaması halinde işverenlerce işten ayrılış bildirgesinin verilme süresi düzenlenmiş olup, işverenlerin sigortalı personelin işe başlamak için işverene yaptığı başvurusuna ilişkin tebligatın alındığı tarihin içinde bulunduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar işten ayrılış bildirgelerini vermeleri halinde bildirge yasal süresi içinde verilmiş sayılacağından işverenlere işten ayrılış bildirgesinin geç verilmesi nedeniyle idari para cezası uygulanmayacaktır.

5510 sayılı Kanun’un 100. maddesinde “Belge veya bilgileri internet, elektronik ve benzeri ortamda göndermekle zorunlu tutulan gerçek ve tüzel kişilerin, Kurumun bilgi işlem sistemlerinin herhangi bir nedenle hizmet dışı kalması sonucu belge ve bilgiyi, bu Kanunda öngörülen sürenin son gününde Kuruma gönderememesi ve muhteviyatı primleri de yasal süresi içinde ödeyememesi halinde, sorunların ortadan kalktığı tarihi takip eden beşinci işgününün sonuna kadar belge veya bilgiyi gönderir ve muhteviyatı primleri de aynı sürede Kuruma öder ise bu yükümlülükleri Kanunda öngörülen sürede yerine getirmiş kabul edilir.”([5]) hükmü yazmaktadır.

Bildirgenin verilme süresinin resmi tatile rastlaması halinde, tatilin bitimini izleyen ilk günün mesai bitimine kadar verilmesi süresinde bildirim yapmış sayılmaktadır.

İŞE GİRİŞ VE İŞTEN AYRILIŞ BİLDİRGESİ İDARİ PARA CEZA İŞLEMLERİ

İşe giriş bildirgesi cezası işlemleri 5510 Kanun’un 102. maddesinin birinci fıkrasının a bendi

1) Kanunda belirtilen süre içinde ya da Kurum’ca belirlenen şekle ve usȗle uygun vermeyenler veya Kurumca internet, elektronik veya benzeri ortamda göndermekle zorunlu tutulduğu hâlde anılan ortamda göndermeyenler hakkında her bir sigortalı için asgari ücret tutarında,

2) 8. maddenin birinci fıkrasında belirtilen bildirgenin verilmediğinin, mahkeme kararından veya Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurlarınca yapılan tespitlerden ya da diğer kamu idarelerinin denetim elemanlarının kendi mevzuatları gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve incelemelerden veya bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kamu idareleri ile kanunla kurulan kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgelerden anlaşılması halinde bildirgeyi vermekle yükümlü olanlar hakkında her bir sigortalı için asgari ücretin iki katı tutarında.

3) İşyeri esas alınmak suretiyle bildirgenin verilmediğine ilişkin; mahkemenin karar tarihinden, Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurlarının tespit tarihinden, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının denetim elemanlarının rapor tarihinden, bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kamu idareleri ile kanunla kurulan kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi veya belgelerin Kuruma intikal tarihinden itibaren bir yıl içinde bu bendin (2) numaralı alt bendinde sayılan durumlardan biriyle tekrar bildirge verilmediğinin anlaşılması halinde, bildirgeyi vermekle yükümlü olanlar hakkında bu defa her bir sigortalı için asgari ücretin beş katı tutarında idari para cezası uygulanır.

İşten ayrılış bildirgesi ile alakalı 5838 sayılı Kanunla 01.08.2009 tarihinden itibaren 5510 sayılı Kanun’un 102. maddesine eklenen (j) bendi ile sigortalı işten ayrılış bildirgesini Kurum’ca belirlenen şekle ve usule uygun vermeyenler veya Kurumca internet, elektronik veya benzeri ortamda göndermekle zorunlu tutulduğu halde, anılan ortamda göndermeyenler veya Kanunda belirtilen süre içinde Kuruma vermeyenler hakkında her bir sigortalı için asgari ücret tutarında, 6283 sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile bir takvim ayında işlenen bu fiillerden dolayı tutmakla yükümlü bulunulan defter ve belgelerin ibraz edilmemesi nedeniyle verilmesi gereken ceza tutarını aşmamak kaydıyla her bir sigortalı için asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanacaktır.

İşverenlerin mahkeme kararı, denetim, rapor ve/veya kurum tespitinden önce sigortalı işten ayrılış bildirgesinin yasal süresi geçtikten sonra ilgililerce kendiliğinden 30 gün içinde verilmesi ve söz konusu cezaların ilgililerce, yapılacak tebligat tarihini takip eden günden itibaren 15 gün içinde ödenmesi halinde, öngörülen cezalar dörtte bir oranına karşılık gelen tutar üzerinden uygulanır. Kanun’un beşinci fıkrası gereğince ise idari para cezalarının, Kuruma itiraz edilmeden veya yargı yoluna başvurulmadan önce tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde peşin ödenmesi halinde, bu defa bunun dörtte üçü tahsil edilir

01.10.2008-01.08.2009 tarihleri arasında Kuruma on günlük sürenin dışında verilen sigortalı işten ayrılış bildirgeleri için Kanunda herhangi bir müeyyide yer almadığından idari para cezası verilmez. Mehmet Demirci E-Yaklaşım / Eylül 2017 / Sayı: 297