Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SGK’DAN ÖDEME İŞLEMLERİNDE YENİ KOLAYLIKLAR PDF Yazdır e-Posta
19 Eylül 2017

Image

Sosyal Güvenlik Kurumu 80 milyon vatandaşımızın sosyal güvenlikle ilgili iş ve işlemlerini yürütmektedir. Teknolojinin de gelişmesiyle iş ve işlemler her geçen gün daha da hızlanmaktadır. Sosyal güvenlik Kurumun son bir ay içinde yapmış olduğu yeni düzenlemelerle ödeme işlemleri biraz daha hızlandırdı.

İlk defa aylık alacak sigortalı ve hak sahipleri ilk aylığını Denizbank’tan almak zorunda iken bu zorunluluk kaldırıldı. 17 banka ve PTT ile protokol imzalanmış ve kişi dilediği bankadan emekli maaşını alacak. Daha önceleri ilk aylık zorunlu olarak Denizbank’a gönderilmekte başka bankadan almak isteyen emekliler tekrar banka değiştirmekle uğraşmaktaydı. Yeni düzenlemeyle bu uğraşı ortadan kaldırılmış oldu. Diğer yandan diğer bankaların da sisteme dâhil olmasıyla birlikte bankalar arası rekabet biraz daha artmış oldu. Böylelikle emeklilerin bankadan alacakları promosyon ve hesap işlem ücretleri gibi yan işlemlerde daha avantajlı hale gelecektir.

Sigortalı ve hak sahiplerine geçici iş göremezlik ve emzirme ödenekleri, hareketsiz iadeler, bloka aylıklar ile verese ödemeleri gibi ödemeler daha önce sadece 8-14 tarihleri arası Ziraat Bankası üzerinden alınmaktaydı. Sürenin kısıtlı olması nedeniyle kişiler alamamakta bu sefer diğer ayı beklemek zorunda, kurumda iade olan ödemeleri göndermek için yeniden işlem yapmak zorundaydı. PTT ile yapılan protokol ile artık Kurumdan ödeme alacak vatandaşlarımız 8-14 gibi tarihlere takılmadan ödemenin Kurumdan çıktığı tarihten itibaren herhangi bir PTT şubesinden 2 ay için de T.C numaralı Kimlik Kartlarıyla birlikte alacaklar. Bu düzenleme hem vatandaşlar hem de Kurum adına zaman ve emek kaybını önlemiş oldu.

Kişilerin zamanında alamadığı cenaze ödeneği, rapor parası vb. gibi ödemeleri zamanında almazsa bu ödemeler Kuruma iade edilmektedir. Kişi anca kuruma başvuru yaparak bu ödemelerini iade alabilmektedir. Yeni yapılan düzenleme ile vatandaşımız Kuruma gitmeden e-Devlet şifresi ile sistem üzerinden talep oluşturup Kurumdaki parasını hesabına aktarabilmektedir. Bu sistem sayesinde kişilerin Kuruma gidip dilekçe vermesine zaman emek harcamasına gerek kalmadı.

Askerlik görevini er veya erbaş olarak yapmış vatandaşlarımız bu süreleri borçlanarak hizmet olarak değerlendirmek isterse, askerlik şubelerinden askerlik yaptığı süreleri gösteren askerlik belgesiyle Kuruma başvurmak zorundaydılar. Milli savunma Bakanlığıyla yapılan protokol sonucunda vatandaşlarımızın askerlik yaptığı süreler Kurumun hizmet döküm ekranına yansıtılmıştır. Artık vatandaşlarımız askerlik borçlanması yapmak isterse (yedek subaylık süresi hariç) askerlik şubesine gidip belge almaya gerek olmadan direk Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yaparak askerlik sürelerini borçlanabilecekler. Cemil Uzun E-Yaklaşım / Eylül 2017 / Sayı: 297