Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İŞVERENLERİN ENGELLİ İŞÇİ ÇALIŞTIRMA TEŞVİKİNDEN YARARLANMALARI NASIL OLACAK PDF Yazdır e-Posta
08 Eylül 2017

Image

İş Kanunu'na göre, 50 ve daha fazla işçi çalıştıran özel sektör işverenleri çalışanlarının yüzde üçü oranında engelli işçi çalıştırmak zorundadır. Yükümlü olduğu halde engelli işçi çalıştırmayan işverene çalıştırmadığı her engelli ve çalıştırmadığı her ay için 2017 yılında 2.295 TL idari para cezası uygulanmaktadır.

Yükümlü oldukları engelli işçileri çalıştıran işverenlerin engelli sigortalıların prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin tamamı hazinece karşılanmaktadır.

Ayrıca, kontenjan fazlası engelli çalıştıran işverenler ile, 50'den az işçi çalıştırdığı için engelli işçi çalıştırmak zorunda olmayan işverenler de engelli işçi çalıştırdıkları takdirde çalıştırdıkları her engelli için sigorta primine esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin tamamı hazinece karşılanmaktadır.

İşverenler engelli çalıştırma açığını, yükümlülüğün doğduğu tarihten itibaren 30 gün içinde karşılamak zorundadır. İşverenler, engelli işçileri ya İŞKUR aracılığıyla veya kendi imkânları ile temin edebilmektedir.

İşverenlerin engelli işçi teşvikinden yararlanabilmeleri için, çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili olarak aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içerisinde SGK'ya verilmesi ve sigortalıların tamamına ait sigorta primlerinin sigortalı hissesine isabet eden tutarı ile hazinece karşılanmayan işveren hissesine ait tutarın ödenmiş olması şarttır. Lebib Yalkın Yayımları

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.