Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
EMEKLİ OLDUKTAN SONRA ÇALIŞANLAR AGİ' DEN YARARLANABİLİR Mİ? PDF Yazdır e-Posta
23 Ağustos 2017

Image

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun (GVK) 61. maddesinde, “Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir...” şeklinde tanımlanmıştır.

GVK’nın “Asgarî Geçim İndirimi” başlıklı 32. maddesinde;

“Ücretin gerçek usûlde vergilendirilmesinde asgarî geçim indirimi uygulanır.

Asgarî geçim indirimi; ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgarî ücretin yıllık brüt tutarının; mükellefin kendisi için % 50’si, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi(1) için % 10’u, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere; ilk iki çocuk için % 7,5 diğer çocuklar için % 5’idir. Gelirin kısmî döneme ait olması halinde, ay kesirleri tam ay sayılmak suretiyle bu süreye isabet eden indirim tutarları esas alınır. Asgarî geçim indirimi, bu fıkraya göre belirlenen tutar ile 103. maddedeki gelir vergisi tarifesinin birinci gelir dilimine(2) uygulanan oranın(3)  çarpılmasıyla bulunan tutarın, hesaplanan vergiden mahsup edilmesi suretiyle uygulanır. Mahsup edilecek kısmın fazla olması halinde iade yapılmaz.

(...)

Asgarî geçim indiriminin uygulama dönemleri ve mahsup şekli ile diğer hususlara ilişkin usûl ve esaslar Maliye Bakanlığı’nca belirlenir.”

Hükmüne yer verilmiştir.

Asgari geçim indirimine ilişkin usul ve esasların açıklandığı Gelir Vergisi 265 Seri Numaralı Genel Tebliği’nin “3. Uygulamanın Esasları” başlıklı bölümünde;

“Asgari geçim indirimi uygulamasından ücretleri gerçek usulde vergilendirilen gerçek kişiler yararlanabilecektir.

(...)

Gelir Vergisi Kanunu’nun 61. maddesi kapsamında değerlendirilen ücret geliri elde edenler, örneğin sosyal güvenlik destekleme primi ödemek suretiyle çalışanlar ile kurumların yönetiminde görevli olanlar da genel hükümlere göre asgari geçim indiriminden yararlanacaklardır.

(…)”

Açıklamalarına yer verilmiştir.

265 No.lu Tebliğ’e göre asgari geçim indiriminden yararlanamayacak olanlar:

• Ücretleri diğer ücret kapsamında vergilendirilen hizmet erbabı (GVK 64),

• Dar mükellefiyet kapsamında ücret geliri elde edenler,

• Başka bir kanun hükmü (3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanun’u, 4490 sayılı Türk Uluslararası Gemi Sicil Kanun’u, 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanun’u vb.) uyarınca ücretlerinden gelir vergisi kesintisi yapılmayanlar,

• Ücret geliri elde etmeyen diğer gerçek kişiler.

Eşlerin her ikisi de çalışıyorsa, çocuklar(4) için indirim eşlerden yalnızca birisinin gelirine uygulanır.  Ücretli birden fazla işverenden ücret alıyorsa asgari geçim indirimi, en yüksek ücreti aldığı işveren tarafından yerine getirilecektir.  Çocukların eğitimleri nedeniyle okullarından, herhangi bir kurum, kuruluş veya kişiden burs almaları asgari geçim indirimi yönünden bir engel oluşturmamaktadır(5).

Gelir Vergisi Kanunu’nun 32. maddesindeki hükme göre 01.01.2017 tarihinden itibaren 16 yaşından büyükler için belirlenmiş olan brüt asgari ücret tutarı(6) üzerinden çeşitli durumlara göre hesaplanan asgari geçim indirimi tutarları aşağıdaki tablodaki gibidir.

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2017

MEDENİ DURUM

AYLIK TUTAR

Bekâr

133,31 TL

Evli eşi çalışmayan

159,98 TL

Evli eşi çalışmayan 1 çocuklu

179,97 TL

Evli eşi çalışmayan 2 çocuklu

199,97 TL

Evli eşi çalışmayan 3 çocuklu

226,63 TL

Evli eşi çalışmayan 4 çocuklu

226,63 TL

Evli eşi çalışmayan 5 çocuklu

226,63 TL

Evli eşi çalışan

133,31 TL

Evli eşi çalışan 1 çocuklu

153,31 TL

Evli eşi çalışan 2 çocuklu

173,31 TL

Evli eşi çalışan 3 çocuklu

199,97 TL

Evli eşi çalışan 4 çocuklu

213,30 TL

Evli eşi çalışan 5 çocuklu

226,63 TL

Emeklilerin çeşitli nedenlerle bir işverene bağlı olarak yeniden çalışmaya başlaması durumunda, bu kişilerin işverenden elde ettikleri kazanç Gelir Vergisi Kanunu’nun 61. maddesi hükmü uyarınca ücrettir.  Söz konusu ücret geliri üzerinden GVK’nın 32. maddesi ile hükme bağlanmış asgari geçim indiriminden de yararlanacaktır.  Ahmet EROL Yaklaşım / Ağustos 2017 / Sayı: 296

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.