Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İŞE ALINAN HER İŞÇİ İÇİN İŞVERENE 773 TL TEŞVİK PDF Yazdır e-Posta
19 Temmuz 2017

Image

İstihdam seferberliği çatısı altında uygulanmaya başlanan sigorta prim teşvikiyle işveren işe aldığı her yeni işçi için 773 TL teşvik alacak. Hafta sonu yapılan düzenlemeyle bugüne kadar uygulanan en geniş teşvik sistemi getirildi.

15 Temmuz Türkiye’yi işgal girişiminin üzerinden bir yıl geçti. Hain işgal girişiminin bertaraf edilmesinden sonra ekonomide de önemli adımlar atıldı. Bu çerçevede işgücü piyasasıyla ilgili çok önemli bir teşvik hayata geçirilmişti. İstihdam seferberliği çatısı altında uygulanmaya başlanan sigorta prim teşviki, bugüne kadar uygulanan en geniş teşvik. Hafta sonu yapılan değişikliklerle teşvikin kapsamı daha da genişletildi.

Kimler için geçerli olacak?

687 sayılı KHK ile hayata geçen teşvik, özel sektör işverenlerini kapsıyor. 2016 yılının Aralık ayında çalıştırdığı kişi sayısına ilave olarak istihdam sağlayan işverenlere teşvik uygulanıyor. İşe alınan kişinin son 3 ayda 10 günden fazla sigortasının bulunmaması gerekiyor. Son 3 aydır işsiz kişiler, ilave istihdam olarak işe alınırsa teşvikten yararlanılıyor.

İşveren çok memnun

KHK teşviki bugüne kadar uygulanan en geniş kapsamlı teşvik. Sigorta primi teşviklerinde genel uygulama sigorta primi işveren hissesinin karşılanmasıdır. Yani işveren teşvik aldığı işçi için sigorta primini ödemez. KHK teşvikinde ise hem sigorta primi işveren hissesi, hem damga vergisi, hem de gelir vergisi ödenmiyor. Yani yalnızca primler değil, vergiler de teşvik kapsamında. İşverene teşvik kapsamında işe aldığı her bir işçi için 773 TL teşvik sağlanıyor. İşverenler teşvik miktarından çok memnunlar ve uzunca bir süredir erteledikleri eleman alma işini teşvik sayesinde hayata geçirdiler.

Kapsamı genişletildi

Şubat ayından itibaren uygulanmaya başlanan KHK teşvikinde geçtiğimiz hafta sonu yayımlanan genelge ile kapsam genişletildi. Hem teşvik kapsamındaki işçiler için kriterler esnetildi, hem de 2017 yılında yeni açılan işyerleri için teşvik miktarı arttı. Bu sayede işsizlik oranındaki düşüşün artarak devam etmesi hedefleniyor.

Temel hedef işsizliği azaltmak

İstihdam seferberliği kapsamında hayata geçirilen KHK teşvikinde geçtiğimiz hafta sonu yapılan değişiklikle özellikle yeni işyerlerinin daha fazla istihdam sağlaması hedefleniyor. İşsizlik oranındaki düşüşün artmasının hedeflendiği değişikliklerle daha çok kişiye düzenli iş imkanı sağlanması mümkün olacak.

Ortalama farklı değerlendirilecek

2016 yılında açılmış olmakla beraber 2016 yılının Aralık ayında SGK’ya işçi çalıştırdığı yönünde bildirimde bulunmayan işyerlerinin ilave istihdamın hesaplanmasındaki kriter de değişti. Değişiklik öncesi bu işverenler için ortalama 2016
yılında bildirilen sigortalı sayısına göre hesaplanıyordu. Değişiklik sonrası bu işyerleri için ortalama “0” olarak kabul edilecek. Bu sayede bu işyerleri haziran ayından itibaren çalıştırdıkları yeni işçi için teşvikten yararlanma olanağı sağlanacak.

Gündelikçi çalıştıranlara destek

687 sayılı KHK teşvikinden evinde ay içerisinde 10 günden fazla ev hizmetlisi çalıştıran kişiler de faydalanabiliyor. Ev sahipleri, gerekli kriterleri sağlıyorsa hizmetli için teşvik alabiliyor.
Ev hizmetlisinin son 3 ay içerisinde en fazla 10 gün sigortalılığı varsa teşvikten yararlanılması mümkün. Dolayısıyla yalnızca işverenler değil, ev sahipleri de bu teşvikten faydalanabiliyor.

Yeni işyerlerine teşvik artacak

Teşvikteki değişiklik en çok 2017 yılında yeni işyeri açan işverenlere yarayacak. Haziran öncesi dönemde 2017 yılında yeni işyeri açan işverenler teşvikten 3 ay sonra faydalanabiliyorlardı. Hafta sonu yapılan değişiklik sonrası 2017 yılında yeni açılan işyerleri de Haziran ayından itibaren 3 ay beklemeden teşvikten faydalanabilecek. Diğer yandan yeni işverenler teşvikten 773 TL olarak değil, 386,5 TL olarak faydalanıyorlardı.

Mevsimlik çalışana müjde

Haziran öncesi dönem için mevsimlik çalışan ve son 3 aydır işsiz olan kişiler için işverenlere teşvik sağlanmıyordu. Yapılan değişiklik sonrası son 3 aydır işsiz olan ve mevsimlik çalışan kişiler için de teşvikten yararlanmak mümkün olacak. Böylelikle mevsimlik çalışan ancak, yeni dönemde iş bulup bulamayacağı belli olmayan kişiler de teşvik kapsamında düzenli bir işe sahip olabilecekler. Okan Güray Bülbül

http://www.aksam.com.tr/yazarlar/-okan-guray-bulbul/ise-alinan-her-isci-icin-c2isverene-773-tl-tesvik/haber-643916

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.