Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vakıflar Genel Müdürlüğü İst. 1. Bölge Müdürlüğüne ait kiralanan taşınmazın 3. firmaya kiralanmasının KDV'ye tabi olup olmadığı. PDF Yazdır e-Posta
24 Mayıs 2016

T.C.

GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef   Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

39044742-010.01-64914

24/05/2016

Konu

:

… Genel Müdürlüğü İst. 1. Bölge Müdürlüğüne ait   kiralanan taşınmazın 3. firmaya kiralanmasının KDV'ye tabi olup olmadığı.

 

 

 

 

 

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda mülkiyeti … Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdürlüğüne ait kiraladığınız taşınmazın KDV den ve stopajdan muaf olduğunu, söz konusu taşınmazın başka firmaya kiralanması ve kira bedelinin aynen yansıtılması durumunda katma değer vergisinden muaf olup olmadığınız hakkında Başkanlığımızın görüşü sorulmaktadır.

 

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

 

            -1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu,

 

            -1/3-f maddesinde, Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiralanması işlemlerinin KDV ye tabi olduğu,

 

            -17/4-d maddesinde, iktisadi işletmelere dahil olmayan gayrimenkullerin kiralanması işlemlerinin KDV den müstesna olduğu,   hükme bağlanmıştır.

 

            Diğer taraftan, yansıtma; ticari faaliyet kapsamında bir işlemin yapılmaması, yapılan iş ve işlemlerde bir gelir elde etme veya kar ve zarar beklentisini taşıyacak herhangi bir unsurun bulunmaması, yasal uygulamalar nedeniyle muhatap olunan ya da diğer bir işletme adına ödeme veya tahsilat yapılması durumlarında, yapılan ödeme veya henüz ödeme yapılmamışsa tahakkuk eden bedellerin asıl muhatabına aktarılmasını ifade etmektedir.

 

            Öte yandan özelge talep formunuz eki kira sözleşmesinde niteliği ev olarak belirtilen kiraladığınız taşınmazın içkisiz kafeterya olarak kullanılacağı anlaşılmaktadır.

 

            Buna göre, … Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdürlüğüne yaptığınız kira ödemelerinizin üçüncü firma adına yapılan ödeme veya tahsilat olarak değerlendirilerek masraf yansıtma kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamakta olup, söz konusu taşınmazın içkisiz kafeterya olarak tarafınızdan üçüncü firmalara kiraya verilmesi KDV Kanununun 1/1 ve 1/3-f maddelerine göre KDV ye tabi olacaktır.

 

            Bilgi edinilmesini rica ederim.