Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KENDİLERİNE ULAŞILAMAYAN ORTAKLARIN TASFİYE SONUCU OLUŞAN ALACAKLARININ ÖDEMESİ NASIL YAPILIR? PDF Yazdır e-Posta
20 Mayıs 2017

Image

Polatlı’da 1.000.000 hissesi olan bir A.Ş.’nin 760.000 hissesi kendi adıma kayıtlıdır. Geriye kalan 240.000 hisse yaklaşık 130 kişiye muhtelif oranlarda dağılmış durumdadır. A.Ş. şu anda gayrifaal durumdadır. A.Ş.’nin kıymetlerinde kayıtlı ve tek taşınmaz olan tahmini 5.000.000 TL’lik fabrika ve arsası ile ilgili olarak aşağıda sormak istediklerim için cevap ve yardımlarınızı rica ediyorum.

A.Ş.’nin tasfiyesi nasıl yapılmalı? A.Ş. üzerindeki taşınmaz satışını yapmak istiyorum ve pay dağılımı nasıl yapılmalı? A.Ş.’nin hissedarlarının büyük kısmına ulaşım sağlanamamaktadır. Bu satışı yaparsam nasıl bir dağılım yapmak durumundayız? İleride bir hukuki problem ile karşılaşmamam için nasıl bir yol izlemeliyim?

Öncelikle alacağınız genel kurul kararıyla şirketin normal tasfiye sürecini başlatmanız gerekiyor. Yapılacak genel kurulda tasfiye memuru atanması, şirket adına kayıtlı gayrimenkulün satılmasına ilişkin yetki verilmesi, tescil ve ilan ile tasfiye sürecine ilişkin işlemler için bir mali müşavirden yardım almanızda yarar var. 

Şirketin sona ermesi halinde her pay sahibi, esas sözleşmede sona eren şirketin mal varlığının kullanılmasına ilişkin başka bir hüküm yoksa, tasfiye sonucunda kalan tutara payı oranında katılır. Buna göre, şirket adına kayıtlı gayrimenkul satılıp, alacaklar tahsil edilip, borçlar ödendikten sonra, diğer bir deyişle tasfiye sonunda, şirket ortaklarının pay bedelleri ile pay bedellerinden sonra geri kalan paranın esas sözleşmede aksi kararlaştırılmamışsa pay sahipleri arasında, ödedikleri sermayeler ve imtiyaz hakları oranında dağıtılır.

Yapılan çağrılara rağmen, tasfiye memuruna herhangi bir bildirimde bulunmayan ya da kendilerine ulaşılamayan şirket ortalarının alacak tutarları, şirketin merkezinin bulunduğu Ticaret Sicil Müdürlüğüne en yakın T.C Ziraat Bankası şubesine veya şirket merkezinin bulunduğu yerde Ziraat Bankası şubesinin bulunmaması durumunda en yakın yerdeki şubede açılacak hesaba yatırılır. Kendisine ulaşılamayan ortakların alacakları, tasfiye memurunca, şirketin ticaret unvanı ve alacaklı ortağa ilişkin mevcut kimlik bilgileri belirtilmek suretiyle bir ay vadeli olarak yatırılır. Vade süresi dolduğunda, hesap aynı vade ile yenilenir.

Tasfiye memuru, bankaya yatırılan pay bedelleri ile ilgili olarak alacakları bankaya yatırılan ortakların kimlik bilgilerine ve açılan hesaba ilişkin bilgileri gösterir listeyi en geç bir hafta içinde şirket merkezinin kayıtlı bulunduğu Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne verir. Müdürlük listeyi, şirketin sicil dosyası içerisinde muhafaza eder. Hak sahipleri, Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne başvurarak alacakları, alacaklı olduklarını gösterir belgeyi bankaya ibraz etmek suretiyle alacaklarını tahsil ederler. Yaklaşım

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.