Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sipariş yoluyla deniz taşıma aracı imal ve inşasında istisna uygulaması. PDF Yazdır e-Posta
19 Kasım 2015

T.C.

GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef   Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

39044742-KDV.13-95918

19/11/2015

Konu

:

Sipariş yoluyla deniz taşıma aracı imal ve inşasında   istisna uygulaması.

 

 

 

 

 

 

  

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzdan; gemi inşası üzerine kurulan Şirketinizin tasarımı ve üretim kalıpları tarafınıza ait olmak üzere alt ve üst gövdesi ile tesisatları bir firmaya, iç dekorasyonu başka bir firmaya verilerek tekne inşa ettirmek istediğinizi, gövdeyi yapacak firmanın üretim izni ve belgeleri temin etmesi nedeniyle üretici konumunda gözüktüğünü, teknenin motorunun Şirketiniz tarafından ithal edileceğini ve üretici konumundaki firmaya montajını yaptıracağınızı, teknenin montaj işlemleri bittikten sonra Şirketiniz tarafından satılacağını belirterek bahsi geçen teknede kullanılmak üzere bazı parçaların ithalat işlemleri ile hizmet alımlarında istisnadan yararlanıp yararlanamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

 

            3065 sayılı KDV Kanununun 13/a maddesine göre; faaliyetleri kısmen veya tamamen deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflere bu amaçla yapılan deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçlarının teslimleri, bu araçların imal ve inşaası ile ilgili olarak yapılan teslim ve hizmetler ile bunların tadili, onarım ve bakımı şeklinde ortaya çıkan hizmetler ve faaliyetleri deniz taşıma araçları ile yüzer tesis ve araçların imal ve inşası olanlara bu araçların imal ve inşası ile ilgili olarak yapılacak teslim ve hizmetler KDV'den istisnadır.

 

            26/04/2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 01/05/2014 tarihinde yürürlüğe giren KDV Genel Uygulama Tebliği'nin;

 

            - II/B. 1.3. Faaliyetleri İstisna Kapsamındaki Araç ve Tesislerin Kiralanması veya Çeşitli Şekillerde İşletilmesi Olan Mükelleflere Bu Araçların İmal ve İnşası ile İlgili Yapılan Teslim ve Hizmetler başlıklı bölümünde;

 

            "Faaliyetleri kısmen veya tamamen deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflere bu araçların imal ve inşası ile ilgili olarak yapılan teslim ve hizmetler KDV'den istisnadır.

 

            Söz konusu istisnanın uygulanma şartları madde metninde aşağıdaki gibi belirtilmiştir:

 

            ...

 

            -İstisnadan yararlanabilecek mükellefler, faaliyetleri kısmen veya tamamen deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükellefler olmalıdır.

 

            -İstisna kapsamındaki teslim ve hizmetler, söz konusu araç ve tesislerin imal ve inşasına yönelik olmalıdır.

 

            -İstisna kapsamında imal ve inşa edilebilecek araç ve tesislerin kapsamı bundan önceki iki bölümde açıklandığı şekilde olmalıdır.

 

            -İstisna kapsamındaki araçların imal ve inşası, mükellefler tarafından bizzat yapılabileceği gibi sipariş üzerine başkasına da yaptırılabilir. Söz konusu araç ve tesislerin sipariş üzerine yaptırılması istisna uygulanmasına engel değildir."  

 

            - II/B-1.3.2.1. İstisna Kapsamındaki Araç ve Tesisleri Sipariş Vererek İmal veya İnşa Ettirenler başlıklı bölümünde;

          

            "Araç ve tesisleri sipariş vererek imal ve inşa ettirmek isteyen mükellefler tarafından imal ve inşa edilecek her bir araca ilişkin olarak hazırlanan proje kapsamındaki mal ve hizmetlere ilişkin liste elektronik ortamda sisteme girilir. Mükellefler mal ve hizmetlere ilişkin listeyi elektronik ortamda sisteme girdikten sonra vergi dairesine istisna belgesi almak için başvuruda bulunurlar."

 

            - II/B-1.3.3. Faaliyetleri Deniz Taşıma Araçları ile Yüzer Tesis ve Araçların İmal ve İnşası Olanlara Bu Araçların İmal ve İnşası ile İlgili Yapılan Teslim ve Hizmetlere Yönelik İstisna başlıklı bölümünde;

 

           " ...

          

            Söz konusu istisna, deniz taşıma araçları ile yüzer tesis ve araçların imal ve inşası ile ilgili mal ve hizmet alımında uygulanır. İstisnadan yararlananların bu araçların tadil, bakım ve onarımı ile ilgili mal ve hizmet alımlarında bu kapsamda istisna uygulanması mümkün değildir."

             açıklamalarına yer verilmiştir.

             Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde;

 

            -İstisna kapsamındaki araç ve tesisleri sipariş vererek imal ve inşa ettirmek isteyenlerin istisna hükmünden faydalanabilmeleri için faaliyetlerinin kısmen veya tamamen deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükellefler olması,

            -Faaliyetleri deniz taşıma araçları ile yüzer tesis ve araçların imal ve inşası olanlara bu araçların imal ve inşası ile ilgili yapılan teslim ve hizmetlere yönelik istisnadan faydalanılabilmesi için firmaların bahsi geçen araçları bizzat imal ve inşa etmesi   gerekmektedir.

 

            Bu itibarla, faaliyet konusu istisna kapsamındaki araç ve tesislerin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olmayan Firmanızca, başka firmalara sipariş üzerine imal ve inşa ettirdiğiniz gemide kullanmak üzere alınacak işçilik hizmeti ile çeşitli mal ithalatının Tebliğin (II/B-1.3.2.1) bölümünde yer alan istisna kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmayıp, söz konusu mal veya hizmet alımlarında genel usul ve esaslar çerçevesinde KDV hesaplanması gerekmektedir.

            Diğer taraftan, Firmanızın faaliyet konusu yolcu gemi ve tekneleri, feribotlar ve diğer gemilerin inşası olsa bile söz konusu gemi bizzat Firmanızca imal ve inşa edilmediğinden, Tebliğin (II/B-1.3.3.) bölümünde yer alan KDV istisnasından da yararlanmanız mümkün bulunmamaktadır.

 

 

            Bilgi edinilmesini rica ederim.