Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
YATIRIM TEŞVİKLERİNDE SON DURUM PDF Yazdır e-Posta
28 Nisan 2017

Image

Yatırım teşvikleriyle ilgili mevzuatta son zamanlarda önemli değişiklikler oldu. Değişikliklerin bir kısmı 2017 yılı başı itibariyle yürürlüğe girdi. İlk uygulamasını önümüzdeki günlerde geçici vergi döneminde yapıyor olacağız. Uygulama öncesi, son değişiklikleri ve dikkat edilecek konuları toparlamakta yarar var.

İlk süper teşvik kararnamesi yayımlandı

Yatırımlara proje bazında süper teşvikler verilmesine olanak sağlayan Kanun 7 Eylül 2016, bu teşvikin uygulanmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı ise 26 Kasım 2016 tarihli Resmi Gazete' de yayımlandı.

Süper teşvikleri alan ilk yatırım Mardin Mazıdağı ilçesinde bir yatırım oldu. Bu yatırıma proje bazlı desteklerin verilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı 24 Nisan 2017 tarihli Resmi Gazete' de yayımlandı.

Kararla söz konusu yatırıma şu desteklerin verilmesi öngörülüyor.

- Gümrük vergisi muafiyeti

- KDV istisnası

- KDV iadesi

- %100 kurumlar vergisi indirimi (kurumlar vergisi oranı sıfıra indirilmiş oluyor.)

- %130 yatırıma katkı oranı (Yapılacak yatırım harcamasının %130’u kadar kurumlar vergisi tasarrufu sağlanmış oluyor.)

- Yatırıma katkı tutarının %100’ünün yatırım döneminde kullanılabilmesi olanağı (Yatırım döneminde yeni yatırımdan elde edilen kazanç dışındaki diğer gelirlere de yüzde sıfır kurumlar vergisi oranı uygulama olanağı.)

- 10 yıl sigorta primi işveren desteği

- 10 yıl gelir vergisi stopaj desteği

- 10 yıl faiz desteği

Karara göre öngörülen yatırım harcaması tutarı yaklaşık 2.9 milyar lira. Dolayısıyla, diğer destekler yanında, bu yatırımın ilgili şirkete yaklaşık 3.7 milyar liralık kurumlar vergisi tasarrufu sağlaması mümkün. Elbette kazancın bu tasarrufu sağlamaya elverişli olması durumunda.

2017 harcamalarına özel teşvik oranları

27 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete' de yayımlanan 6770 sayılı Kanun’la verilen yetkiyi kullanan Bakanlar Kurulu, 2017 yılında yapılan imalat sanayiine yönelik yatırım harcamaları için özel teşvik oranları belirledi.

Bakanlar Kurulu, 22 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazete' de yayımlanan 2017/9917 sayılı Kararnameyle, imalat sanayiine yönelik olarak düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında 2017 yılında yapılan yatırım harcamaları için şu düzenlemeleri yaptı.

- Bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik teşvik uygulamaları kapsamında desteklenen yatırımlarda, her bir bölgede geçerli olan yatırıma katkı oranına 15 puan ilave. Uygulamasında bir zorluk yok. Sonuçta toplam yatırıma katkı tutarına, 2017 yatırım harcamasının %15’i kadar ilave yapılmış olacak.

- Kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirimi tüm bölgelerde %100. Kararnamende yer alan ifade uygulamayı zorlaştıracak zannediyorum. 2017 harcamaları için indirimli oran %100 ifadesi anlaşılması zor bir ifade. 2017 harcama tutarının 15 puan ilaveyle hesaplanacak yatırıma katkı payı tutarına ulaşıncaya kadar, hem yeni yatırımdan elde edilen kazanca, hem de diğer gelirlere %100 indirimli oranın uygulanacağı şeklinde anlıyorum.

- Yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde yatırımcının diğer faaliyetlerinden elde ettiği kazançlarına uygulanacak oran %100.

Yukarıda da belirttiğim gibi bu oranlar sadece imalat sanayiine yönelik olarak düzenlenen belgeler kapsamında 2017 yılı harcamaları için geçerli. Diğer teşvik belgeleri kapsamında yapılan harcamalar için teşvik belgelerinde yazılı olan oranlar dikkate alınmaya devam edilecek.

Kararnameye göre, yukarıda yer alan oranlardan yararlanmak için teşvik belgesinin revize edilmesine gerek yok. Kapsamdaki yatırımlar için her hangi bir işleme gerek kalmaksızın bu oranların uygulanması mümkün.

2016 yılı beyanname verme döneminin son haftasında olmamız nedeniyle tekrar hatırlatmakta yarar var; bu oranlar 2016 yılı kazançlarının vergilemesinde geçerli değil.

Yazılım ve gayri maddi hak tesliminde istisna

Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamalarını KDV’den istisna eden kanun, 27 Ocak 2017 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girdi. İstisnanın uygulanmasına ilişkin düzenleme ve açıklamalar ise 3 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile yapıldı. Yapılan değişiklikle, yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamaları, makine ve teçhizat teslimlerinde olduğu gibi katma değer vergisinden istisna tutuldu. İstisnanın uygulanabilmesi için yazılım ve gayri maddi hakkın teşvik belgesi eki listede olması gerekiyor.

Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki inşaat işlerinde KDV iadesi

Katma Değer Vergisi Kanunu’na 6770 sayılı Kanun’la eklenen geçici 37. maddeyle, imalat sanayiine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamındaki inşaat işleri nedeniyle 2017 yılında yüklenilen ve indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV’nin iade edilmesine olanak sağlandı. Bu uygulamaya ilişkin usul ve esaslar, 3 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile belirlendi. Tebliğde yapılan düzenlemeye göre, imalat sanayiine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılan inşaat işleri nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisinin iadesi, sabit yatırım tutarına bağlı olarak, talep edilmesi durumunda aşağıdaki dönemler itibariyle iade edilecek:

- Asgari 50 milyon Türk Lirası tutarında sabit yatırım öngörülen yatırımlar nedeniyle 01.01.2017-30.06.2017 döneminde yüklenilen KDV 01.07.2017-30.06.2018 tarihleri arasında.

- Asgari 50 milyon Türk Lirası tutarında sabit yatırım öngörülen yatırımlar nedeniyle 01.07.2017-31.12.2017 döneminde yüklenilen KDV 01.01.2018-31.12.2018 tarihleri arasında.

- 50 milyon Türk Lirası tutarına kadar sabit yatırım öngörülen yatırımlar nedeniyle 2017 yılında yüklenilen KDV 01.01.2018-31.12.2018 tarihleri arasında.

Bu uygulamadan yararlanabilmek için;

- İmalat sanayiine yönelik düzenlenmiş bir yatırım teşvik belgesine sahip olunması,

- İnşaat işlerinin teşvik belgesinde öngörülen yatırıma ilişkin olması ve

- Teşvik belgesinde öngörülen süre içinde yapılmış olması,

gerekiyor.

Tebliğde yapılan açıklamaya göre, yatırımcılar tarafından inşaat işlerine ilişkin kapsamdaki işler nedeniyle yüklenilen vergiler, ilgili dönemde indirim konusu yapılacak. İlgili altı aylık veya yıllık dönemlerde yüklenilen ve indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisi ise talep edilmesi halinde iade edilecek. Yatırımın ilgili mevzuat hükümlerine göre tamamlanamaması halinde, iade alınan vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanarak iade tarihinden itibaren gecikme faizi ile birlikte ödenecek.

İade talepleri aşağıdaki belgelerle yapılacak:

- Standart iade talep dilekçesi

- İade talep edilen döneme ilişkin indirilecek KDV listesi

- İade hakkı doğuran işleme ait yüklenilen KDV listesi

- Yatırım teşvik belgesi ve eki listenin onaylı örneği

İade talebinin mahsup yoluyla olması durumunda, bu belgelerin ibraz edilmiş olması halinde tutarına bakılmaksızın vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilecek. Nakden iade taleplerinde ise 5 bin TL’yi aşmayan talepler, vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilecek, iade talebinin 5 bin TL’yi aşması halinde aşan kısmın iadesi, vergi inceleme raporu veya YMM raporuna göre yerine getirilecek. Teminat verilmesi halinde mükellefin iade talebi yerine getirilecek, verilen teminat, vergi inceleme raporu veya YMM raporu sonucuna göre çözülecek.

Görüldüğü gibi yatırımcılara, kaynağa en fazla ihtiyaç duyacakları bir dönemde, nakit kaynak sağlanıyor. Önemli ancak geçici bir dönem için ve sadece imalat sanayiine yönelik olarak düzenlenen teşvik belgeleri kapsamında yapılan inşaat işleri nedeniyle yüklenilen katma değer vergisiyle sınırlı bir destek. Recep Bıyık

http://www.dunya.com/kose-yazisi/yatirim-tesviklerinde-son-durum-1/359864

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.