Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İTHAL LÜKS OTOMOBİLLERE VERGİ AFFI NE ANLAMA GELİYOR? PDF Yazdır e-Posta
26 Nisan 2017

Image

1996 yılı itibarıyla yürürlüğe giren Gümrük Birliği Anlaşması'nda; ikinci el motorlu taşıtların ithalatına otomotiv sanayimizin gelişimine katkıda bulunmak ve yatırımları artırmak adına kısıtlamalar getirilmişti.

2016 yılının sonuna doğru Avrupa Komisyonu'nun Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ile ilgili teknik çalışmaları başlattığını duyurması; ikinci el araçların Türkiye'ye herhangi bir sınırlama olmadan ithalatını tekrar gündeme getirdi.

Basından da takip etmiş olacağınız üzere geçmişte konuyla ilgili birçok  araca, gerçekte ikinci el olduğu ama mevzuata aykırı olarak yurt dışından sıfır olarak getirildiği veya özel tüketim vergisinin eksik ödendiği gerekçe gösterilerek gümrük müdürlükleri tarafından el konulmuştu.

Bu kapsamda 27 Ocak 2017'de  yürürlüğe giren 6770 Sayılı Torba Yasa ile birlikte 4458 sayılı Gümrük Kanunu'na ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na geçici maddeler eklenerek konunun çözümü yolunda önemli bir adım atılmıştır.

Ne Değişti?

Gümrük Kanunu'na eklenen geçici 9. maddenin birinci fıkrasıyla birlikte; 27 Ocak 2017 tarihinden önce mülkiyetin kamuya geçirilmesi kararı verilen kara ulaşım araçları ile ilgili olarak 31 Temmuz 2017 tarihine kadar ilgili gümrük idaresine başvurulması ve taşıtın ilk iktisabında ödenen özel tüketim vergisinin %25'ine tekabül eden tutarın, başvuru tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili tahsil dairesine ödenmesi halinde, el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesi kararının kaldırılacağı ve el konulan aracın, sahibine iade edileceği hüküm altına alınmıştır.  

Söz konusu maddenin ikinci fıkrasındaysa, 27 Ocak 2017 tarihinden önce serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutularak ilk iktisabı gerçekleşmiş kara ulaşım araçlarıyla ilgili olarak, mülkiyetin kamuya geçirilmesi kararı verilmesi gereken fiilin gümrük idaresince tespit edilmesinden önce ve birinci fıkrada belirtilen süre içinde kendiliğinden bildirilmesi durumunda belirtilen oranın %15 olarak uygulanacağı açıklanmıştır.

Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa eklenen geçici 10. maddeyle birlikte ise; gümrük vergilerinin kısmen eksik ödenmesi nedeniyle açılan kamu davalarında, 27 Ocak 2017 tarihinden önce el konulan ve müsadere kararı verilmemiş kara taşıtları ile ilgili olarak; taşıtın tasfiyesinin tamamlanmamış olması ve 31 Temmuz 2017 tarihine kadar ilgili gümrük idaresine başvurulması ve taşıtın ilk iktisabında ödenmesi gereken özel tüketim vergisinin %25'ine tekabül eden tutarın başvuru tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili tahsil dairesine ödenmesi şartlarının birlikte gerçekleşmesi halinde el koyma kararının kaldırılacağı ve el konulan aracın sahibine iade edilmesine karar verileceği ifade edilmiştir.

Sistem Nasıl Çalışacak?

12 Nisan'da  yürürlüğe giren "Gümrük Kanununa göre Mülkiyetin Kamuya Geçirilmesi Kararı Verilen Kara Taşıtlarının Sahiplerine İadesi Hakkında Yönetmelik" ile yukarıda sözünü ettiğimiz  konunun usul ve esasları belirlenmiştir.

Söz konusu Yönetmelik'e göre; araçlarına el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesi kararı verilen kişilerin en geç 31 Temmuz 2017 tarihi mesai saati bitimine kadar mülkiyetin kamuya geçirilmesi kararını veren gümrük idaresine Yönetmelik ekinde yer alan dilekçeyle başvuruda bulunmaları şarttır.

Başvuruda bulunacak kişilerin başvuru dilekçesine, aracın tescil belgesi bilgilerini, başvuru yapan kişinin açık adres ve iletişim bilgilerini, ilk iktisapla ilgili işlemleri gerçekleştiren vergi dairesi bilgisini, varsa mülkiyetin kamuya geçirilmesi kararı örneğini ve araca el konulmasına ilişkin evrak suretini eklemeleri gerekmektedir.

Kanun'da belirtilen oranda özel tüketim vergisinin başvuru tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili gümrük idaresine ödenmesiyle birlikte söz konusu aftan yararlanılmış olacaktır.

Sorumlu Vergicilik Bakışıyla…

Eksik ödenmiş olan ÖTV ile alakalı olarak hiçbir şeyden haberi olmayan ve bu nedenle araçlarına el konulan araç sahiplerinin yaşadıkları sorun uzun süredir kamuoyu gündeminde tartışılmaktaydı. Yıllardır yediemin otoparklarında bekleyen binlerce lüks aracın devlete ilave gelir de sağlayarak  ekonomiye tekrar kazandırılması uygulamasını doğru bulmakla beraber; benzeri mağduriyetlere mahal vermemek için otomobil ithalatında önümüzdeki dönemde gerekli hassasiyetin gösterilmesini "sorumlu vergicilik" bakışıyla gerekli buluyoruz.  Ayrıca otomobillerine gümrük idareleri tarafından el konulmasa bile araçlarının yukarıda bahsettiğimiz kapsamda ithal edildiğinden şüphelenen taşıt sahiplerinin de gerekli araştırmaları yaparak, söz konusu aftan yararlanabileceğini belirtmek isteriz. Hilmi Atağan/http://www.kpmgvergi.com

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.