Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İŞVEREN, İŞÇİNİN YARI ZAMANLI VE KISMİ SÜRELİ ÇALIŞMA İSTEĞİNİ REDDEDEBİLİR Mİ? PDF Yazdır e-Posta
02 Şubat 2017

Image

6663 sayılı Torba Kanunla analık izni sonrasında yarı çalışma ve çocuğun mecburi ilköğretim çağına gelmesine kadar kısmi süreli çalışma hakkı getirilmiştir. Çocuğun ilkokul çağına geldiği aybaşına kadar yapılabilecek kısmi çalışma hakkının hangi sektör ve işlerde yapılabileceğini belirlenmiş, bazı sektörlerde bu çalışmanın yapılabilmesi işverenin onayına bırakılmış, bunun dışındaki işlerde ise işverenin onay şartı aranmamıştır.

Kısmi süreli çalışma işçinin talebine göre, ücretsiz iznin bitiminden itibaren başlar ve çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar devam eder.

Kısmi süreli çalışma talebinde;

  • Kısmi süreli çalışmaya başlayacağı tarih ile tüm iş günlerinde çalışılacak olması hâlinde çalışmanın başlama ve bitiş saatleri,
  • Haftanın belirli günlerinde çalışılacak olması hâlinde ise tercih edilen iş günleri
  • Eşinin çalıştığına dair belge

eklenmesi gerekir.

Bu haktan faydalanmaya başlamadan en az bir ay önce işçi tarafından yazılı olarak, işverene bildirilir. İşveren ise talebin karşılandığını işçiye yine yazılı olarak bildirmesi gerekir.

İşveren, işçinin talep dilekçesine süresi içinde cevap verilmemesi hâlinde, işçinin talep dilekçesinde belirttiği tarihte veya bu tarihi takip eden ilk iş gününde geçerlilik kazanır.

Kısmi süreli çalışma talebinde eşlerin her ikisinin de çalışması esastır. Ebeveynlerden birinin çalışmaması hâlinde, çalışan eş kısmi süreli çalışma talebinde bulunamaz Ancak bu şart, kısmi süreli çalışma talebinde bulunulmasında aranacaktır. Kısmi süreli çalışmaya başlanıldıktan sonra bu şartın kaybedilmesi, hakkın kullanılmasını engellemeyecektir.

Tam süreli çalışmaya geri dönmek isteyen işçi, işverene en az bir ay önce yazılı olarak talebini bildirir. Kısmi süreli çalışmaya geçen işçinin tam süreli çalışmaya başlaması hâlinde yerine alınan işçinin iş sözleşmesi kendiliğinden sona erer.

İşçinin kısmi süreli çalışma talep dilekçesi, işveren tarafından işçinin özlük dosyasında saklanır. Mehmet Fatih Geleri Yaklaşım / Ocak 2017 / Sayı: 289

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.