Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
YATIRIMCININ İNŞAAT HARCAMALARINA KDV İADESİ GELİYOR! PDF Yazdır e-Posta
21 Aralık 2016

Image

16 Aralık'ta TBMM'ye sunulan Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı (Torba Yasa Tasarısı) yatırımcılar için oldukça önemli fırsatlar içeriyor.

Bunların içerisinde en dikkat çekeni imalat sanayii yatırımları nedeniyle yapılacak inşaat harcamaları dolayısıyla yüklenilen ve indirim mekanizması ile giderilemeyen KDV'nin iadesinin hızlandırılması olarak karşımıza çıkıyor. Konunun ayrıntılarına bakalım.

İnşaat Harcamasında KDV İadesinden Kim, Nasıl Yararlanacak?

Yatırımcıların, yaptıkları yatırım kapsamındaki inşaat işleri nedeniyle yüklendikleri muazzam KDV yükünü normal indirim mekanizmasıyla gideremedikleri için ciddi finansman baskısı altında kaldıkları, uzun süredir dile getirilen bir sıkıntıydı. Ekonomi yönetimi, TBMM'ye sunmuş olduğu Torba Yasa ile bu konuya ciddi bir neşter vuruyor; ancak hemen belirtelim getirilen iade mekanizması sadece 2017 yılında yapılacak harcamaları içerecek.

 Bu imkândan yararlanmak için yatırımcının elinde imalat sanayiine yönelik düzenlenmiş bir yatırım teşvik belgesi olması gerekiyor. Bu takdirde;

  • Asgari 50 milyon TL sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle 2017'de yüklenilen ve 2017'nin altı aylık dönemleri itibarıyla indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV, altı aylık dönemleri izleyen bir yıl içinde;
  • Asgari 50 milyon TL'ye kadar sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle 2017'de yüklenilen ve 2017'nin sonuna kadar indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV, izleyen bir yıl içinde;

talep edilmesi halinde yatırımcıya iade edilecek.

Uygulamanın ne şekilde yapılacağını görmek için Maliye Bakanlığı'nın yayımlayacağı ikincil düzenlemeleri beklemek gerekecek.

Torba Yasa ile önerilen yeni iade mekanizmasının yatırımcılar için muazzam bir teşvik olduğunu belirtmemiz lazım; ancak bu mekanizmanın münhasıran 2017'de yapılacak inşaat harcamaları ile sınırlı tutulması beklenen faydayı azaltacak nitelikte. Kanaatimize göre, bu sürenin en az 2020'ye kadar uzatılması ya da bu teşvikin süresiz olarak yatırımcılara sunulması yeni mekanizmadan beklenen faydayı artıracaktır.

Ancak, teşvikli yatırımı bitiremeyen yatırımcıdan, kendisine iade olunan KDV'nin vergi ziyaı cezası ve gecikme faiziyle tahsil edileceğinin altını çizelim.

Teşvik Belgeli Yatırım Kapsamındaki Gayri Maddi Hak ve Yazılımlar KDV'den İstisna Oluyor!

Malum, KDV Kanunu'nun 13. maddesi uyarınca, teşvik belgesi kapsamındaki "makine ve teçhizat teslimleri" KDV'den istisna tutulmakta; ancak gayri maddi haklar ve yazılımlar bu kapsamda değerlendirilmemekteydi. Torba Yasa Tasarısı'yla birlikte, yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamaları da KDV'den istisna ediliyor.

İndirimli Kurumlar Vergisi'nde Bakanlar Kurulu'nun Yetkisi Genişliyor

Torba Yasa Tasarısı ile Bakanlar Kuruluna Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 32/A maddesi kapsamında sağlanan yatırıma katkı oranını 15 puana kadar artırıma yetkisi veriliyor. Buna göre Bakanlar Kurulu, bölgeler göre verilen yatırıma katkı tutarını %55 yerine %70'e kadar; yatırım tutarı 50 milyon TL'yi aşan büyük ölçekli yatırımlar içinse %65 yerine %80'e kadar artırabilecek. Bu sayede yatırımcılar yaptıkları sabit yatırım karşılığında daha çok indirimli kurumlar vergisi teşvikinden yararlanabilecekler. Bakanlar Kurulu ayrıca kazançlara %100'e (önceden %90'dı) kadar indirimli kurumlar vergisi de uygulatabilecek ve hak edilen yatırıma katkı tutarının %100'üne (%50 idi) kadarının yatırımcının diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlardan indirilmesine imkân sağlayabilecek.

Burada altını kalın çizgilerle çizmemiz gerek nokta şu; bu teşvik de sadece 2017'de gerçekleştirilecek imalat sanayiine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırım harcamaları için veriliyor.

Sorumlu Vergicilik Bakışıyla…

2016 yaz başından beri Hükümetimiz tarafından birçok önemli teşvik düzenlemesi kamuoyu ile paylaşıldı. Yatırımcıların son altı aylık dönemde muazzam bir destek paketiyle karşı karşıya kaldığını söyleyebiliriz. Torba Yasa Tasarısı'yla getirilecek KDV ve Kurumlar Vergisi Kanunu düzenlemeleri ise tüm bu teşvikleri ilgilendirecek nitelikte.

İnşaat işlerinde KDV iadesi ve indirimi Kurumlar Vergisi uygulamalarının -yatırımları 2017 içinde motive edebilmek için- bir yıllık bir teşvik şeklinde düzenlenmiş olmaları en büyük handikap. Özellikle KDV iadesi mekanizmasının, süresiz olması veya hiç olmazsa 2020'ye kadar uygulanmasının sağlanması yatırımcılar açısından çok kıymetli olacak gibi görünüyor. Emrah Akınkpmg

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.