Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yüzde 8 oranında KDV’ye tabi mal ve hizmetlerin yer aldığı (II) sayılı listeye yeni mal ve hizmetler eklendi PDF Yazdır e-Posta
25 Kasım 2016

Image

Katma Değer Vergisi Kanunu'na ekli (I) sayılı listede % 1 oranında, (II) sayılı listede ise % 8 oranında KDV'ye tabi mal ve hizmetler yer almaktadır. Bu listelerde yer almayan diğer mal ve hizmetler ise genel oranda (% 18) KDV'ye tabi bulunmaktadır.

25 Kasım 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2016/9542 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile % 8 oranına tabi mal ve hizmetlerin yer aldığı (II) sayılı listenin "B) Diğer mal ve hizmetler" bölümünde aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır:

1. Giyim eşyaları ve yastık yorgan gibi eşyalarda KDV oranı

KDV Kanunu'na ekli (II) sayılı listenin "B) Diğer mal ve hizmetler" bölümünün 5. sırasında aşağıdaki mallar yer almaktaydı:

"5- Yukarıdaki 4 numaralı sırada yazılı mensucat, vatka, keçe ve dantela, kordela, kordon ve işlemelerden mamul; iç ve dış giyim eşyası (şapka, kravat, kaşkol, kemer, çorap, eldiven vb. dahil), havlu, bornoz, perde, çarşaf, yastık, yorgan, battaniye, uyku tulumu, her türlü kılıf ve örtüler ile bunların benzeri ev tekstil ürünleri (taşıtlarda kullanılanlar dahil) (yataklar hariç),"

2016/9542 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile söz konusu sıraya; şal, eşarp, omuz vatkası, astar, apolet, ilikleme tertibatı, cep, kol, yaka, rozet ve fırfır ile bunların benzerleri, kıymetli taş ve madenler hariç her nevi maddeden mamul fermuar, çıtçıt, düğme, kopça, boncuk ve benzerleri, eklenmiştir.

Buna göre (II) sayılı listenin "B) Diğer mal ve hizmetler" bölümünün 5. sırası 25 Kasım 2016 tarihinden geçerli olmak üzere aşağıdaki şekilde olmuştur:

"5- Yukarıdaki 4 numaralı sırada yazılı mensucat, vatka, keçe ve dantela, kordela, kordon ve işlemelerden mamul; iç ve dış giyim eşyası (şapka, kravat, kaşkol, şal, eşarp, kemer, çorap, eldiven vb. dahil), omuz vatkası, astar, apolet, ilikleme tertibatı, cep, kol, yaka, rozet ve fırfır ile bunların benzerleri, havlu, bornoz, perde, çarşaf, yastık, yorgan, battaniye, uyku tulumu, her türlü kılıf ve örtüler ile bunların benzeri ev tekstil ürünleri (taşıtlarda kullanılanlar dahil) (yataklar hariç) ile kıymetli taş ve madenler hariç her nevi maddeden mamul fermuar, çıtçıt, düğme, kopça, boncuk ve benzerleri,"

2. Fason olarak yapılan tekstil ve konfeksiyon işleri

KDV Kanunu'na ekli (II) sayılı listenin "B) Diğer mal ve hizmetler" bölümünün 10. sırasında, fason olarak yapılan tekstil ve konfeksiyon işleri yer almaktaydı.

2016/9542 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile söz konusu sıraya, deri ve saya işleri de eklenmiştir.

Buna göre (II) sayılı listenin "B) Diğer mal ve hizmetler" bölümünün 10. sırası 25 Kasım 2016 tarihinden geçerli olmak üzere aşağıdaki şekilde olmuştur:

"10- Fason olarak yapılan tekstil, konfeksiyon, deri ve saya işleri,"

3. İnsan veya hayvan sağlığına yönelik koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri ile ambulans hizmetleri

KDV Kanunu'na ekli (II) sayılı listenin "B) Diğer mal ve hizmetler" bölümünün 21. sırasında aşağıdaki hizmetler yer almaktaydı:

"21- İlgili Bakanlıklar ya da kanunlarla izin verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından yerine getirilen insan veya hayvan sağlığına yönelik koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri (hayvan ırkının ıslahına yönelik hizmetler dahil), ambulans hizmetleri,"

2016/9542 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile söz konusu sıraya, "ambulans hizmetleri" ibaresinden önce gelmek üzere, "bu hizmetleri ifa edenlere hekimlerce veya hekimler vasıtasıyla verilen hizmetler" ibaresi eklenmiştir.

Buna göre (II) sayılı listenin "B) Diğer mal ve hizmetler" bölümünün 21. sırası 25 Kasım 2016 tarihinden geçerli olmak üzere aşağıdaki şekilde olmuştur:

"21- İlgili Bakanlıklar ya da kanunlarla izin verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından yerine getirilen insan veya hayvan sağlığına yönelik koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri (hayvan ırkının ıslahına yönelik hizmetler dahil) ile bu hizmetleri ifa edenlere hekimlerce veya hekimler vasıtasıyla verilen hizmetler, ambulans hizmetleri," E&Y

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.