Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hasta işçi işten çıkarılabilir mi? PDF Yazdır e-Posta
24 Nisan 2016

Image

Kronik bir hastalığa yakalanan ve raporlu olduğu için işine devam edemeyen bir işçi işten çıkartılabilir mi? İşte çok merak edilen bu sorunun cevabı…

Dört gün önceki “İşçi İstirahat Raporunu Nasıl Almalı?” başlıklı yazımızdan sonra siz okurlarımızdan bu konuyla alakalı birçok e-posta aldım. Bunlardan önemli bir kısmı ise istirahat raporu alınması halinde işveren tarafından işten çıkartılma riski olup olmadığıyla ilgiliydi. Özellikle uzun süreli tedavi ve rapor gerektiren hastalıklara yakalanan işçiler için bu sorunun cevabı oldukça önemli.

 

Hastalanmak fesih için geçerli neden mi?

İş Kanunu’nda iş sözleşmesinin feshine ilişkin geçerli nedenler sayılmamış. Ama kanunun gerekçesinde bazı örnekler verilmiş. Buna göre, işçinin sık sık hastalanması ve çalışamaz duruma getirmemekle birlikte işini gerektiği şekilde yapmasını devamlı olarak etkileyen hastalık hali işçi çıkarmada geçerli sebep olarak belirtilmiş. Bu konuda Yargıtay’ın da kararları var. 

Yani ne yazık ki iş kanunumuz sık sık hastalanan ve bu sebeple sürekli devamsızlığı olup işi aksatan, kanser gibi hastalığı olan işçileri korumuyor ve işten çıkartılabilmelerine imkân sağlıyor. Burada işverenin iyi veya kötü niyetli olup olmamasına da maalesef bakılmıyor. Ancak hastalık, işçinin sürekli değil de geçici olarak devamsızlığına neden olacaksa kesinlikle işveren bu sebeple işçiyi işten çıkartamaz. Bu durumda işverenin kötü niyetli olduğu kabul ediliyor.  

İstirahat süresi önemli

Peki, rahatsızlığın veya devamsızlığın geçici olup olmadığı nasıl belirleniyor? İşçinin hastalık nedeniyle istirahat kullanması nedeniyle işe gelmemesi halinde, işveren için işçiyi işten çıkarma hakkı; istirahat (rapor) süresinin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre bildirim (ihbar) sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğuyor.


Yani daha açık bir anlatımla istirahat süresinin;


İşyerindeki kıdemi 6 aydan az olan işçi için 8 haftayı,

İşyerindeki kıdemi 6 aydan 1,5 yıla kadar olan işçi için 10 haftayı,

İşyerindeki kıdemi 1,5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş olan işçi için 12 haftayı,

İşyerindeki kıdemi 3 yıldan fazla sürmüş olan işçi için 14 haftayı,

aşması halinde işverenin iş sözleşmesini feshetme yani işçiyi işten çıkarma hakkı doğuyor.

 

Ancak, işverenin bu şekilde işçiyi işten çıkarma hakkı doğmuş olmakla birlikte, işçi işyerinde bir yıllık çalışma süresini de doldurmuşsa işverenin kendisine kıdem tazminatı ödemesi gerekiyor. Mehmet Bulut

 

http://www.meydangazetesi.com.tr/hasta-isci-isten-cikarilabilir-mi-makale,3196.html

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.