Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bahar Paketi olarak adlandırılan Torba yasada neler var PDF Yazdır e-Posta
21 Mart 2016

Image

Gençlerin merak ettiği Genel Sağlık Sigortası'nda (GSS) yapılacak yeni düzenleme yer alıyor. "İşsiz evlat vergisi" olarak isimlendirilen GSS prim borçları, yeni torba yasa ile ortadan kaldırılacak. Elbette yaş sınırlaması getiriliyor. 25 yaş altı tüm gençlerin GSS prim borçları silinecek.

Ayrıca 25 yaşını doldurmamış öğrencilerden pasaport harcı da alınmayacak. İşverenlere yönelik yapılacak yeni düzenlemeye göre, devletten sosyal destek alan kişilerin çalıştırılması halinde, sigorta priminin işveren payını devlet ödeyecek. Bu düzenleme ile birlikte hem istihdam artışı sağlanacak hem de iş dünyasına kolaylık getirilecek.

Teröre destek veren firma ve şirketlere finansal bağlamda kayyım atamasının önü açılacak!

Yaşlılık aylığında da yeni düzenlemeye gidiliyor.

Torba yasa ile 65 yaş üstü yaşlılık aylığı alanlardaki hane halkı geliri tamamen kaldırılacak.

Torba yasa ile meslek lisesi, meslek yüksekokulu ve üniversitelerde zorunlu staj yapan öğrencilere, asgari ücretin 3’te 1’i oranında maaş bağlanacak.

Kentsel dönüşüm alanı ilan edilen ve ev sahibinin muvafakat vermesi kaydıyla kaçak yapılara elektrik ve su bağlanacak. 2016 Torba Yasası'nda yapılacak yeni düzenlemeyle birlikte teşkilat mensuplarına verilen Emniyet Hizmetleri Tazminatı %25 oranında artacak.

Torba yasada muhtarlar içinde düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeye göre, Muhtarların net 940 lira olan ödenekleri bin 300 liraya yükseltilecek.

Çocuğu olan veya evlat edinen memur anne ve baba, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar normal çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek.

Yeni yasa ile 3 yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi halinde memur eşlerine, 8 haftalık iznin veya yarı zamanlı iznin bitiminden itibaren, istekleri üzerine 24 aya kadar aylıksız izin verilebilecek.

Torba Yasa ile Uzman erbaşların ek göstergesinde artış yapılacak. Buna göre uzman erbaşın ek göstergesi birlikte bu rakam artacak ve 3 bin civarında olacak.

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.