Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Askerlik borçlanması SGK girişini geri çeker mi? PDF Yazdır e-Posta
20 Şubat 2016

Image

Askerlik borçlanması, sigortalı olarak tescil edilmiş bulunanların, er veya erbaş olarak silahaltında veya yedek subay okulunda geçen sürelerinin tamamı veya bir kısmı kendilerinin veya hak sahiplerinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na yazılı talepte bulunmaları ile borçlanmasıdır.

Askere gitmeden önce SGK’lı olanlar;
SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı’nda işe giriş kaydı var ise bu emeklilik tahsis işlemlerinde  prim gün sayısına etki eder. Eğer kişinin emeklilik yaşı gelmiş fakat prim gün sayısında eksikliği var ise bu kişi prim gün sayısını tamamlamak için askerlik borçlanmasını yapabilir.

Askerlik görevinden sonra SGK’lı olanlar;
Askere gitmeden önce herhangi bir sigorta girişi olmayanlar, askerlikten sonra ilk sigortaya başladığı tarihten itibaren askerlik yaptığı süre kadar emekliliği geriye çekilir, yani sigortalılık girişi ilk sigortaya başladığı tarih değil askerlik borçlanması yapılan sürenin geri çekildiği tarih olacaktır.

Önerimiz;
Emeklilik yaşında ve  prim hizmet süresinde eksikliği olanların askerlik borçlanması yapmasını tavsiye ederiz.

İsteyen fazla borçlanabilir
Askerlik borçlanması en az asgari ücret ve SGK tavan prim arasında bir tutar seçilerek hesaplanır ve ödenir. Bu seçimi yapmak isteğe bağlıdır ve istediğiniz tutar üzerinden ödeyebilirsiniz.

2016 yılı askerlik borçlanma tutarı
Günlük sigorta primine esas kazanç x%32x borçlanılacak süre
Asgari Ücret: 1.647,00
Günlük 17,57                
Aylık 527,04

Bünyamin Çolak

http://www.yenidonem.com.tr/yazar/bunyamin-colak/askerlik-borclanmasi-sgk-girisini-geri-ceker-mi/2805.html

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.