Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Özel Bina İnşaatlarında Asgari İşçilik Miktarının Müfettişe İntikal Ettirilmeden Memurlarca Hesaplanmasının İşverenlere Sağladığı Avantajlar PDF Yazdır e-Posta
17 Şubat 2016

Image

Bina inşaatlarında SGK tarafından asgari işçilik hesaplaması yapılmaktadır. Bu hesaplama öncelikle işyeri dosyasının işlem gördüğü Sosyal Güvenlik Merkezince yapılmakta, yeterli işçiliğin bildirilmemiş olduğunun anlaşılması durumunda işverene fark işçilik üzerinden hesaplanan prim borcu tebliğ edilmektedir. Sosyal Güvenlik Merkezince hesaplanan fark prim tutarı faaliyet döneminin son ayına mal edilmekte ve çıkan fark işçilikten dolayı işverene herhangi bir idari para cezası uygulanmamaktadır.

Sosyal Güvenlik Merkezince hesaplanan fark işçilik tutarının işverence kabul edilmemesi – ödenmemesi veya işverenin talebinin olması durumunda Kurum’a bildirilmesi gereken asgari işçilik miktarının hesaplaması müfettişlerce işyeri kayıt ve belgeleri incelenerek tespit edilmektedir. Müfettiş tarafından yapılan incelemede fark işçilik tespit edilmesi durumunda, fark işçiliğin mal edildiği aylara 5510 sayılı Kanun’un 102. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi gereği her ay için asgari ücretin iki katı tutarında (e) bendinin 4 numaralı alt bendi gereği de her ay için asgari ücretin yarısı tutarında idari para cezası uygulanmaktadır. Bunların dışında işyeri kayıtlarında tespit edilen diğer aykırılıklar için de idari para cezası uygulanması söz konusudur.

Memurlarca yapılan araştırma işlemi sonucunda herhangi bir idari para cezası uygulanmaz iken müfettişlerce yapılan inceleme sonucu fark işçilik tespit edilmesi durumunda en az asgari ücretin 2,5 katı tutarında idari para cezası uygulanmaktadır.

Memurlarca yapılan araştırma işleminde asgari işçilik oranı % 25 eksiltilerek uygulanırken müfettişlerce yapılan incelemede indirim uygulanmamaktadır.

Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından hesaplanan fark prim tutarının ödenip ödenmemesi kararı verilirken, işverenlerin yukarıdaki hususları göz önünde bulundurmaları yararlarına olacaktır. S. Mehmet KeleşYaklaşım / Ocak 2016 / Sayı: 277


Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.