Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşçiye Zamanında Ödenmeyen Ücretler İçin Faiz var mı? PDF Yazdır e-Posta
15 Şubat 2016

Image

iş sözleşmesinin işverene yüklediği borçlardan birisi olan ücretin korunmasına ve bu bağlamda da ücretin zamanında ödenmemesinde uygulanacak faiz oranı uygulamasına dikkat çekmeye çalıştık. İş sözleşmesi ile işçi, işverene bağımlı olarak işverenin gösterdiği işi yapmakla, işveren de karşılığında ücretini ödemekle yükümlüdür. Taraflar ücreti serbeste kararlaştırabilir ancak yasal asgari ücret miktarının altında bir ücretin belirlenmesi mümkün değildir. İşverenler işçilerin hak ettikleri ücreti eksiksiz olarak ödemek zorundadırlar. Aksi takdirde işçilerin ödenmeyen ücret alacakları için faiz isteme ve iş sözleşmelerini bildirimsiz ve tazminatsız olarak feshetme hakları bulunmaktadır.

Ücretin gününde ödenmemesi halinde uygulanacak olan ve çalışma yaşamında çok bilinmediğini düşündüğüm faiz oranı, 4857 sayılı İş Yasası’nın 34. maddesinde düzenlenmiştir. Madde hükmüne göre, gününde ödenmeyen ücretler için, mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanacaktır ( İş Yasası 34/I. Md.). Ücretin gününde ödenmemesinde işverenin kastının veya mücbir sebebinin olup – olmadığı önemi yoktur. İşçi ücretinin gününde ödenmemesi durumunda faiz talebinde bulunabilecek, işveren de Merkez Bankasından temin edilebilecek faiz oranı üzerinden faiz tahakkuku yapıp işçiye ödeyecektir.

Mülga 1475 sayılı İş Yasası’nda ücret alacaklarına ilişkin zamanaşımı hükmü bulunmamasına rağmen, yeni 4857 sayılı İş Yasası’nda zamanaşımına ilişkin olarak 32. maddenin son bendinde açık düzenleme yer almıştır.

İşverenlerin işçilerden yeterli verimi almaları, iş huzurunun ve iş disiplinin bozulmasını önlemeleri ve idari para cezaları ile karşı karşıya kalmamaları için işçinin ücretini zamanında eksiksiz olarak ödemelidirler. Yeni İş Yasası’nın 34. Maddesi, ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçinin iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabileceğini, böyle bir davranışın sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemeyeceğini de hüküm altına almıştır. Böyle bir düzenlemenin varlığı da işverenlerce göz ardı edilmemelidir. Erol Güner Yaklaşım / Ocak 2016 / Sayı: 277

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.