Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İş-Kur İşbaşı Eğitim Programını Bitirenleri İstihdam Eden İşverenlerin Faydalanacağı Sigorta Primi Teşvikine İlişkin SGK Genelgesi yayımlandı PDF Yazdır e-Posta
11 Ocak 2016

Image

6645 sayılı Torba Kanunla 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa eklenen Geçici 15inci madde ile İş Kur İşbaşı Eğitim Programına katılanları istihdam eden işverenlere belli şartları sağlamaları halinde sigorta prim desteğinden faydalanma imkânı getirilmiştir.

SGK tarafından yayımlanan 2016/1 sayılı Genelge ile söz konusu destekten faydalanma şartlarına, süresine, hesaplanma şekline ve alt işverenlerle birlikte faydalanmaya ilişkin ayrıntılar açıklanmıştır.

23.04.2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6645 sayılı Kanunun 28inci maddesi ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa Geçici 15inci Madde eklenmiştir.

Söz konusu maddeyle 18-29 yaş arasında olup İş Kur İşbaşı Eğitim Programlarını bitirenleri, programı bitirdikleri tarihten itibaren üç ay içinde istihdam eden işverenlerin faydalanabileceği ve asgari ücrete kadar sigorta primi işveren payının İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmasını öngören düzenleme kabul edilmiştir.

SGK yayımladığı genelgeyle bu teşvikin uygulama usul ve esaslarını belirlemiştir.

1. Prim Desteğinden Faydalanma Şartları

Söz konusu destekten faydalanabilmesi için;

a-Sigortalının 31.12.2016 tarihine kadar başlatılan işbaşı eğitim programını tamamlaması ve programın bitimini müteakip üç ay içinde işe alınması,

b-Sigortalının 23.04.2015 ve sonrasında işe alınmış olması,

c-18 yaşından büyük 29 yaşından küçük olması,

d-Tamamladığı işbaşı eğitim programına ilişkin mesyek alanında işe alınması,

e-Sigortalının işe alındığı takvim yılından bir önceki takvim yılında işyerinden SGK’ya bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak çalıştırılması,

f-Aylık prim ve hizmet belgelerinin süresinde SGK’ya verilmesi,

g-Tahakkuk eden primlerin zamanında ödenmesi,

h-Yasal ödeme süresi geçmiş prim aslı, idari para cezası veya gecikme zammı ile gecikme cezası bulunmaması,

i-Kayıtdışı sigortalı çalıştırdığına ilişkin herhangi bir tespitin bulunmaması

Gerekmektedir.

2. Destekten Faydalanma Süresi

Destekten faydalanma süresi işyerinin imalat sanayii sektöründe olup olmamasına göre iki kategoriye ayrılmıştır. Buna göre imalat sektöründeki işyerleri;

- 30.06.2015 tarihine kadar başlayan işbaşı eğitim programını tamamlayan sigortalılar için 48 ay süreyle,

- 01.07.2015- 31.12.2016 tarihleri arasında başlayan programları tamamlayan sigortalılar için ise 42 ay süreyle;

İmalat sanayii sektörü dışındaki işyerleri için ise;

- 30.06.2015 tarihine kadar başlayan işbaşı eğitim programını bitirenler için 36 ay süreyle,

- 01.07.2015- 31.12.2016 tarihleri arasında başlayan programları tamamlayan sigortalılar için ise 30 ay süreyle,

destekten faydalanılabilecektir.

3. Hazine İndirimiyle Birlikte Faydalanma

Destekten beş puanlık Hazine indirimiyle birlikte faydalanmak mümkündür. Bu durumda öncelikle beş puanlık indirim uygulanacak, ardından bu kapsama giren sigortalılardan asgari ücrete kadar prime esas kazançtan kalan işveren hissesine karşılık gelen sigorta primi tutarı kadar destekten faydalanılacaktır.

Destekten Nasıl Faydalanılacak?

Destekten faydalanabilmek için işverenler tarafından e-bildirge sisteminden “İşbaşı Eğitim Teşvik Yönetimi” menüsü üzerinden işlem yapılarak, sigortalıların sisteme tanıtılması sağlandıktan sonra 6645 sayılı Kanun Numarası ile düzenlenecek aylık prim ve hizmet belgelerinin Kuruma verilmesi gerekmektedir. İşverenlerin teşvikten faydalanmak için Sosyal Güvenlik Müdürlüklerine herhangi bir belge ibraz etmesine gerek bulunmamaktadır.

4. Alt İşveren Çalışması Halinde

Söz konusu destekten alt işverenlerce çalıştırılan ve kapsama giren sigortalılar için de yararlanmak mümkündür.

Sigortalının işe alındığı yıldan önceki yılın ortalama sigortalı sayısı belirlenirken asıl işveren ve alt işveren sigortalı sayıları birlikte değerlendirilerek ortalama bulunacaktır.

5. Geçmişe Yönelik Faydalanmak Mümkün müdür?

Söz konusu destek 23.04.2015 tarihinden itibaren yürürlükte olmakla birlikte e-bildirge sisteminde gerekli altyapı yeni oluşturulduğundan 2015-Nisan ile Aralık ayları arasındaki dönem için bu teşvikten faydalanılamamıştır.

Buna göre, 2015 yılı içinde çalıştırdığı sigortalılardan dolayı söz konusu teşvikten faydalanma imkânı bulunan işverenlerin, faydalanmak istedikleri aylarda kanun numarası seçmeksizin veya 05510 sayılı kanun numaralı aylık prim ve hizmet belgesi düzenlemiş olmak kaydıyla kapsama giren sigortalıları için 2015 yılı Nisan ve Aralık dönemine ait 6645 kanun numaralı belge düzenleyerek geriye doğru söz konusu destekten yararlanabileceklerdir.

Bundan sonraki süreçte de kanun kapsamına giren sigortalısı olmakla birlikte teşvikten faydalanmayan işverenler, ancak geçmiş aylarda kanun numarası seçmeksizin aylık prim ve hizmet belgesi verdikleri aylar için geriye doğru 06645 kanun numarası ile aylık prim ve hizmet belgesi düzenleyerek söz konusu destek yararlanabileceklerdir.pwc

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.