Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tahakkuk ve Kesinleşme Aynı Şey midir? PDF Yazdır e-Posta
12 Ocak 2016

Image

Vergi alacağının zamanaşımına uğradığını söyleyebiliriz. Vergi kaybı doğrudan “vergi alacağının tahakkuku” kavramına dayanmaktadır. Bu bağlamda, tahakkukun zamanında yapılmaması veya zamanında olmakla birlikte eksik oluşu, vergi kaybının idarî yaptırım olarak uygulanabilmesi için yeterli ve zorunlu unsurlardır. Tahakkuktan sonraki aşama olan “tahsil aşamasının” hukuka uygun olması (alacağın zamanında tahsil edilmesi), bir önceki aşamadaki Şeklî ödevlerin yerine getirilmemesinden kaynaklanan fiilleri ve bu fiillerin sonuçlarını ortadan kaldırılmamaktadır. Vergisel kamu düzenini ihlâl etmiş, diğer bir ifadeyle alacağın geç tahakkukuna veya eksik tahakkukuna neden olmuş bir yükümlü bulunmaktadır. Vergi borcunun ödemesi ise başka bir vergisel kamu düzeni kuralıdır. Vergi alacağının tahakkukunda ödevlerin vergisel kamu düzenine uygun yerine getirilmiş olması aranmaktadır.

Tahakkuk ile kesinleşme birbirleri ile karşılaştırılmamalıdır. Çoğu zaman karışan bu iki kavram vergi uygulamasında önem arz etmektedir Verginin ödenmesi ve zaman aşımı tespiti açısından verginin ne zaman tahakkuk ettiği ve ne zaman kesinleştiğinin belirlenmesi gerekir. Bu konu amme alacağının tahsil edilebilirliği ve güvenliği açısından son derece önemlidir.

Yazımızı kısaca özetleyecek olursak; verginin tahakkuk etmiş olması kesinleştiği anlamına gelmez. Tarh işlemiyle verginin kesinleşmesi, sözü geçen süre içerisinde yargı yoluna gidilmemesi üzerine yürütülen yargılama sürecinin yükümlü aleyhine sonuçlanmasıyla gerçekleşir. Kesinleşme bazı durumlarda tahakkuk ile bazı durumlarda ise tahakkuktan sonra gerçekleşir.

Beyan usulünde tarh edilen vergilerde, tahakkuk fişi ile birlikte hem tahakkuk hem de kesinleşme gerçekleşmektedir. Yani verginin tahakkuku ile kesinleşme birlikte gerçekleşmektedir. İkmalen, re’sen ve idarece tarh usullerinde ise, belli durumlarda kesinleştikten sonra tahakkuk eder. Sultan Tekdal/E-Yaklaşım/Aralık 2015/ Sayı: 276Formun Üstü

Formun Altı

 

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.