Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kadın İşçilerin Gece Postalarında Çalıştırılma Esasları PDF Yazdır e-Posta
04 Ocak 2016

Image

Günümüzün değişen ekonomik, teknolojik ve sosyal şartları içerisinde bazı işler niteliğinden ötürü hem gündüz hem de gece yapılmak zorundadır. Serbest piyasa ekonomisinin hâkim olduğu günümüzde işletmeler ve ekonomiler dünya ile bütünleşmektedirler. Değişen bu piyasa şartlarında günümüzün klasik işletmecilik anlayışı ve İş Hukuku kuralları da bu değişime uyum sağlamak zorundadır. Sayılan bu nedenlerden dolayı işletmelerin gece çalışmasına gitmeleri tercihten öte bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır.

Çalışma şartları ve işletmecilik anlayışı ne kadar değişirse değişsin, tüm ilke ve kurallar hayatın merkezinde yer alan insan içindir. Bu yüzden İş Hukuku insanı, piyasa ekonomisinin kurallarından kurtararak insan onuruna yaraşır bir hayat ve çalışma şartları sağlamak amacıyla bir takım kurallar koymaktadır.

4857 Sayılı İş Kanunu ile 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve bu kanunlara istinaden çıkarılan yönetmeliklerde gece çalıştırma ile ilgili usul ve esaslar belirlenmiştir. Kadın işçiler ayrıca da korunmuş ve Kadın işçilerin gece postalarında çalıştırılması ile ilgili usul ve esaslar ayrı bir yönetmelikte de düzenlenmiştir. 23.04.2015 tarihinde yürürlüğe giren 6645 sayılı Kanun 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile ilgili yönetmelik hükümlerinde bir değişiklik yapmaması, yeni bir yönetmeliğin de yürürlüğe girmemesi nedeniyle 6645 sayılı Kanun kadın işçilerin gece çalıştırmasını düzenleyen usul ve esaslarda değişiklik getirmemiştir. Kadın işçilerin 24.07.2013-28717 tarih ve sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “Kadın İşçilerin  gece çalışma döneminde “Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmelik” hükümleri dikkate alınarak çalıştırılması yerinde olacaktır. Aksi takdirde idari para cezası ile Yargıtay’ın yerleşik kararlarıyla da desteklendiği üzere gece çalışma süresinde 7,5 saati aşan her çalışma için fazla çalışma ücreti ödenmesiyle karşı karşıya kalınacaktır. Erol Güner/E-Yaklaşım/Aralık 2015/ Sayı: 276Formun Üstü

Formun Altı

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.