Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Memurların, Aile yardımı ödeneği koşulları PDF Yazdır e-Posta
02 Ocak 2016

Image

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 202. maddesinde; “Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir. Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için 1500, çocuklarından her biri için de 250 gösterge rakamının (72. ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için bir kat artırımlı) aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenir.  Eşlerden birine iş akdi veya toplu sözleşme gereği çocukları için yapılan aile yardımı ödeneği daha düşük ise, yalnız aradaki fark ödenir. Bu fıkrada yer alan gösterge rakamlarını üç katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Dul memurların çocukları için yukarıdaki fıkralar hükmü uygulanır.

Boşanma veya ayrılık vukuunda mahkeme bu yardımın hangi tarafa ve ne oranda verileceğini de kararında belirtir.

Devlet memurunun, geçimini sağladığı üvey çocukları için de bu ödenek verilir.”

hükmü yer almaktadır.

Yine aynı Kanunun 205. maddesinde; “Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneği hakkını eşinden boşanma veya eşinin ölümü, çocuk için ödenen yardım ödeneği hakkını da çocuğun ölümü veya 206. maddedeki hallerin vukuunu takip eden ay başından itibaren kaybeder.”

hükmüne yer verilmiş bulunmaktadır.

Eş için 1500 rakamı halen Bütçe Kanunlarındaki hükümlerle 2134 olarak uygulanıyor. Yani 2015 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu gereği şu an eş için 2134 x 0,083084 = 177,30 TL aile yardımı ödeneği ödenmesi gerekmektedir.

Eşlerin her ikisi de memur iseler çocuklarla ilgili ödeneğin yalnız kocaya verilmesi gerekmektedir. Her ikisi de memur olan eşlerden biri aylıksız izne ayrılırsa izindeki eş için diğer eşin aile yardımı ödeneği alması mümkün bulunmaktadır.

Eşlerden birine iş akdi veya toplu sözleşme gereği çocukları için yapılan aile yardımı ödeneği daha düşük ise, yalnız aradaki fark ödenmektedir.

Eşlerin boşanarak ayrılması vukuunda boşanma karar tarihini takip eden aybaşından itibaren memur olmayan eş için memura ödenen aile yardımı ödeneği hakkı 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereği kesilmektedir.

Boşanma durumunda ortak çocuk varsa çocuktan dolayı alınmakta olan aile yardımı ödeneğinin mahkemenin vereceği karara göre ödenmesi gerekmektedir. Nitekim mahkemenin vereceği kararda bu durumu açıklayan hükmün de yer vermesi şart bulunuyor. Her ikisi de memur olan eşlerin boşanması durumunda mahkemenin çocuğun velayetini verdiği eş o çocuktan dolayı aile yardımı ödeneğine müstahak olmaktadır.

GSS bakımından 4/1-a’lı (SSK’lı) veya 4/1-b’li (Bağ-Kur’lu) yahut özel banka sandığına tabi eş üzerinden yararlanmakta olan çocuk için diğer memur eş çocuk için aile yardımı alabilir. Aile yardımı ödeneği sağlık yardımına bağlı bulunmamaktadır. 

Eş için aile yardımı ödeneğinde rakam 250 iken 2006 yılında 1500’e, çocuklar için 50 rakamı da 250’ye yükseltilmiş, 2011 yılından itibaren de eş için gösterge rakamı 2001/2022 sayılı BKK ile 2134’e yükseltilmişti. Çocuk için aile yardımındaki iki çocuk sınırı da 2011 yılında kaldırılmıştı.

Dul memurların çocukları için de, Devlet memurunun, geçimini sağladığı üvey çocukları için de bu ödeneklerden faydalanılması mümkün bulunmaktadır. Şevket Tezel/E-Yaklaşım/Aralık 2015/ Sayı: 276Formun Üstü

Formun Altı

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.