Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ölen Memur Çocuktan, Anne ve Babasının Ölüm Aylığı Alma Şartları PDF Yazdır e-Posta
30 Aralık 2015

Image

Ölen memurun anne ve babasına ölüm aylığı bağlanma şartları, 5434 sayılı yasada farklı, 5510 sayılı yasada, farklı koşullarda düzenlenmiştir.

5510 sayılı yasada, anne veya babanın (ikisinden birisinin) tekil geliri, net asgari ücretten daha az ise, anne ve baba muhtaç sayılmakta ve çocukları üzerinden ölüm aylığı bağlanmaktadır.

5434 sayılı yasada ise, anne veya babanın muhtaçlığı konusunda daha katı bir düzenleme yer almakta olup, buna göre, anne veya babanın, asgari ücretin net tutarından daha az bir geliri olsa bile, bu ölçü anne ve babanın muhtaç sayılması için tek başına yeterli olmamakta, anne ve babanın aile fertlerini geçindirmeye yetecek kadar malı (para veya o mahiyetteki kıymetler dâhil) varsa, muhtaç sayılmamaktadır.

5434 sayılı kanuna göre aylık bağlanacak durumlarda, anne ve baba için, hak sahibi eş ve çocuklardan artan hisse bulunması şartı yoktur. 5510 sayılı yasaya göre aylık bağlanacak durumlarda ise, anne ve baba için hak sahibi eş ve çocuklardan artan hisse bulunması şartı vardır.

5510 sayılı yasaya göre, anneye ölüm aylığı bağlanması durumunda, anne için dul olma şartı yoktur. 5434 sayılı kanuna göre anneye aylık bağlanacak durumlarda ise, annenin dul olma şartı vardır.

5510 sayılı yasaya göre, 65 yaşından küçük babaya ölüm aylığı bağlanması durumunda, baba için malûl olma şartı yoktur. 5434 sayılı kanuna göre, 65 yaşından küçük babaya ölüm aylığı bağlanması için ise, malûl olma şartı vardır.

Üstte yaptığımız açıklamalardan görüleceği üzere, 5434 sayılı yasaya göre anne veya babaya bağlanacak ölüm aylıklarında, annede dul olmak şartının aranması, 65 yaşından küçük babada ise malûl olma şartının aranması, 5510 sayılı yasaya göre aylık bağlanacak anne ve babalara göre, dezavantajlı bir durumdur. Bu iki şartın, 5434 sayılı yasa kapsamındaki anne ve babalar için kaldırılarak, 5510 sayılı yasaya paralel hale getirilmesi gerekir.

Ayrıca ve son olarak, 5434 sayılı yasaya göre anne veya babaya bağlanacak ölüm aylıklarında, muhtaçlık şartı aranırken, anne ve babanın aile fertlerini geçindirmeye yetecek kadar malı (para veya o mahiyetteki kıymetler dâhil) varsa, muhtaç sayılmaması kuralının kaldırılarak, ölüm aylığı müracaatında bulunan kimse (anne veya baba) yalnızca o kişinin net asgari ücretin altında geliri olması durumunda, muhtaç kabul edilip aylık bağlanması gerekmektedir. Vakkas DEMİR/E-Yaklaşım / Aralık 2015 / Sayı: 276Formun Üstü

Formun Altı

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.