Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Panelvan tarzı taşıtlarda KDV indirimi ve MTV'nin durumu PDF Yazdır e-Posta
08 Aralık 2015

Image

Vergi mükelleflerinin çoğunluğunda iktisap ettikleri binek oto klasmanındaki panelvan tipi hafif ticari araçların (Caddy, Combo, Connect, Doblo, Fıorino, Expres, Kango, Partner, Starex, Transporter) iktisabında yüklenilen KDV nin doğrudan söz konusu araçların fiziksel özellik ve kullanım şekillerine bakılmaksızın doğrudan binek oto olarak değerlendirmeyip indirim konusu yapıldığı piyasada sıkça rastlanılan bir durumdur.

Piyasada ticari faaliyette bulunan çoğu mükellefin aynı şeklide araçları çokça tercih ettiği, bu araçları binek oto kullanım şekil ve amacından farklı kullanmadıkları ve bu tarz araçları edinim sebebinin de esasen KDV indiriminden yaralanmak olduğu bilinmektedir. Söz konusu araçların şeklinin ve kullanım tarzının KDV'nin indirim konusunda mükelleflerin nasıl hareket edeceğine ilişkin açıklamalar Gümrük Mevzuatı ve Vergi Kanunlarında yer almaktadır. Bu mevzuata uymayan mükelleflerin çokluğu ve bu konunun tam olarak mükellefler ve Vergi Daireleri tarafından kavranamaması neticesinde birçok mükellef KDV tutarını bu tarzda olan araçların şekil ve kullanım tarzına dikkat etmeden doğrudan indirim konusu yapmaktadır. Bu da KDV açısından yüksek miktarda vergi kaybına yol açmaktadır. Bu doğrultuda mükelleflerin bu tarz araçları 21.07. 2005 tarihinden sonraki edinimlerinde doğrudan ticari araç kategorisine sokup, KDV' nin tamamının indirim konusu yapılması yanlış bir uygulama olacaktır. İlk öncelikle aldıkları ve envantere kaydettikleri bu tarz araçların Gümrük Genel Tebliğinde yer alan şartlara uygun olup olmadığına bakmalı ve KDV indirimine ona göre karar vermelidirler.

21.07.2005 tarihinde yapılan yasal düzenleme bize göre de yapılması gereken doğru bir uygulama konumundadır. Çünkü mükellefler Panelvan tarzı araçları edinmekte, bu araçları ticari araç olarak kategorize edip, KDV tutarının indirim konusu yapmakta fakat bu araçları binek oto klasmanında yer alan araçlarla aynı şekilde kullanmaktadırlar. Bu da gerçekten işletmelerine binek oto alıp da aynı işleri bu araçlarla yapan, KDV tutarını da indirim konusu yapamayan mükellefler için adaletsizlik doğurmaktadır.

Vergi kanunlarında kıyas yasağı olmasının önemli sonuçlarından birisi de KDV Kanunu ile MTV Kanunu arasındaki tanımlamalarda kendini göstermektedir. MTV Kanununun kamyonet dediği araca ilişkin KDV Kanunu otomobil diyebilmektedir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu, vergilendirme ölçüsünü 4 ayrı liste ile belirlemiştir. Otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri ile motosikletler (I) sayılı tarifeye göre vergilendirilir. (I) Sayılı tarifede yazılı taşıtlar dışında kalan, motorlu kara taşıtlarının vergilendirilmesi usulü (II) ve (IV) sayılı diğer tarifelere tabidir. Caddy, Combo, Connect, Doblo, Fıorino, Expres, Kango, Partner, Starex, Transporter vb. araçlar MTV Kanunun (II) sayılı tarifesinin 4. Sırasında "kamyonetler" başlığı altında yer almaktadır. Karayolları Trafik Kanunundaki "kamyonet" tanım şöyledir: Azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu taşıttır. Sürücü ve yanındaki oturma yerleri dışında başka oturma yeri de bulunabilen, sürücü bölümü gövde ile birleşik kamyonetlere panelvan denir."

MTV Kanununun 14. maddesi, "bu kanuna bağlı (I) ve (IV) sayılı tarifelerde yer alan taşıtlardan (Ticari maksatla kullanılan uçak ve helikopterler ile taşıt kiralama faaliyeti ile uğraşan işletmelerin bu amaçla kiraya verdikleri taşıtlar hariç) alınan vergi ve cezalar ile gecikme zamları gelir ve kurumlar vergilerinin matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmez." Hükmünü içermektedir. Kanun hükmünden anlaşılacağı üzere araçlar için ödenen motorlu taşıtlar vergisinin gider yazılıp yazılmama, diğer kriterleri dışlayan bir ölçüye bağlanmaktadır. Eğer bir araç MTV'si (I) sayılı tarifeden vergilendiriliyorsa bu aracın tanımı ne olursa olsun MTV'si gelir ve kurumlar vergisi matrahının belirlenmesinde gider olarak kabul edilemez. (II) sayılı tarifeden vergilendirilen araçların diğer yasal yükümlülükler yönünden tanımı ne olursa olsun bu araçlar için ödenen MTV gider olarak değerlendirilecektir. Sonuç olarak bu tipteki araçlar için ödenen MTV (II) sayılı listede yer aldıklarından dolayı gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından matrahı belirlemede gider olarak yasal defterlere kaydedilmelidir. Güray AKBAL/Lebib Yalkın Yayımları

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.